GABRIEL PÉREZ DÍAZ IAC

Астрономи відкрили небачену досі зірку, яка має форму сльози й пульсує лише з одного боку. Космічне світило отримало назву HD74423. Воно розташоване за 1,5 тисячі світлових років від Землі й входить в бінарну систему разом з червоним карликом.

Як пише Newsweek, на думку вчених, менший партнер став причиною дивної форми й незвичної пульсації у HD74423. Зірки, які пульсують – це тип змінних світил, які періодично збільшуються й зменшуються в розмірах, на що вказують зміни у їхній яскравості. Дослідники допускали, що деякі зірки можуть пульсувати лише в окремих частинах, де магнітні поля сильніші. Але досі бракувало доказів для підтвердження такої думки.

Читайте такожАстрономи змогли зробити фото однієї з найбільших планетарних туманностей у космосі

Відео дня

«Теоретично ми знали про можливе існування таких зірок з 1980-х років», - сказав Дональд Курц з Університету Центрального Ланкаширу.

«Я шукав таку зірку майже 40 років. І тепер ми її знайшли», - додав він.

HD74423 має в 1,7 разів більшу масу, ніж Сонце й входить в бінарну систему. Зірка і її партнер червоний карлик роблять один оберт навколо один одного за 1,6 дня. Це означає, що вони розташовані досить близько. Обидві зірки перебувають під дією гравітаційного притягання, що викривляє їхню форму. Саме тому масивніша й більш гаряча HD74423 має дещо витягнуту форму сльози.