МКС / NASA

Про це повідомило NASA у зв'язку з досягненням важливої віхи в ході нинішньої експедиції на борту орбітального комплексу, передає ТАСС.

У вівторок російський космонавт Михайло Корнієнко і американський астронавт Скотт Келлі, які вперше відправилися на МКС на цілий рік, відпрацювали там рівно половину цього терміну.

"З моменту їх прибуття на станцію 27 березня пройшов 171 день, - відзначило NASA. - По закінченні 342 днів, 3 березня 2017 року, вони повинні будуть повернутися на Землю, а наукові дані, отримані за час їх польоту, допоможуть вченим краще зрозуміти, як людський організм реагує і адаптується до тривалого перебування в космосі".

Відео дня

Читайте такожАстронавт Базз Олдрін озвучив терміни колонізації Марсу

"NASA і Роскосмос вже вивчають ідеї для майбутніх місій на космічну станцію в цілях вдосконалення технологій і методів, які будуть потрібні для організації подорожей вглиб Сонячної системи, - заявило американське відомство. - Космічні агентства розглядають питання про доцільність ще однієї експедиції на МКС довжиною в рік, а також інші пропозиції, в тому числі участь членів екіпажів в експериментах із штучним моделюванням певних умов на Землі відразу ж після повернення з космосу".

Читайте такожКосмічний корабель "Союз" із астронавтами на борту успішно стартував на МКС (фото)

NASA також нагадало, що "МКС продовжує служити полігоном для відпрацювання важливих технологій, які допоможуть підготувати першу подорож людини на Марс". Організувати його космічне відомство США планує в 2030-і роки і не виключає, що цей амбітний проект буде здійснюватися за участю іноземних партнерів. Політ Келлі та Корнієнка довжиною в рік - "це найсвіжіший приклад використання МКС в якості платформи для підготовки до вивчення людиною далекого космосу".

Читайте такожАстронавт опублікував відео перестиковки "Союзу" до МКС

Раніше УНІАН повідомляв, що міжнародна команда вчених відібрана до США для участі в новому експериментах по імітації умов польоту на Марс. Протягом 365 днів шестеро добровольців будуть жити в повній ізоляції від зовнішнього світу на схилі сплячого вулкана Мауна-Лоа на Гавайських островах, що віддалено нагадує пейзаж Червоної планети.