REUTERS

Китай запустить пілотований корабель "Шеньчжоу-11" (Shenzhou-11) до своєї орбітальної лабораторії "Тяньгун-2" (Tiangong-2) 17 жовтня, повідомляє РБК з посиланням на представника китайської програми пілотованих космічних польотів У Пін.

"Запуск ракети-носія Long March-2 заплановано на 02:30 17 жовтня з космодрому Цзюцюань в північно-західній провінції Китаю Ганьсу. На даний час космічний апарат встановлений на стартовий майданчик, технічні служби приступили до заправки ракети-носія паливом", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що екіпаж корабля буде складатися з двох космонавтів: 50-річного командира Цзин Хайпэна і Чень Дуна. Їм належить протягом двох днів після старту виконати місію зі стикування з модулем орбітальної лабораторії "Тяньгун-2", де вони проведуть 30 днів. Як підкреслює агентство, це буде рекордний час перебування фахівців пілотованих польотів Китаю за всю історію національної космонавтики. Члени екіпажу також проведуть на орбіті ряд наукових експериментів.

Відео дня

Читайте також"Довге мовчання": Китай визнав некерованість і падіння на Землю своєї орбітальної станції

Агентство зазначає, що таким чином Китай наближається до своєї мети створити і облаштувати постійну космічну станцію для проживання людей до 2022 року.

У середині вересня Китай запустив на орбіту космічну наукову лабораторію "Тяньгун-2". На її борту знаходиться найбільший у світі високочутливий детектор гамма-випромінювання, який спільно розробили китайські і європейські інженери. Всього на борту модуля знаходиться 14 різних видів наукового обладнання.

"Тяньгун-2" є вже другою китайської космічної станцією, пристосованої для проживання і роботи людей. Раніше такими технологіями володіли тільки СРСР, Росія і США. Модуль "Тяньгун-1" був запущений 2011 року, проте в березні 2016 року станція випрацювала свій операційний ресурс, і дані зі станції перестали надходити.