Ілюстрація / REUTERS

Музей китайської писемності в місті Аньян (провінція Хенань, Центральний Китай) вирішив залучити добровольців-палеографів, науковців і любителів ієрогліфіки з усього світу до розшифрування написів на стародавніх гадальних кістках "цзягувень" віком понад 3 тис. років.

Як передає ТАСС з посиланням на Центральне телебачення Китаю (CCTV), винагорода за кожен розшифрований знак становитиме 100 тис. юанів (близько 14,8 тис. доларів).

Читайте такожУ Китаї студентів, що спізнюються будуть карати написанням складного ієрогліфа

Відео дня

Як сказано в заяві музею, ще 50 тис. юанів (7,4 тис. доларів) можна отримати за дешифрування спірного ієрогліфа й аргументоване підтвердження одного з його передбачуваних значень. Рішення щодо кожної наукової праці прийматиме комісія фахівців з давньої писемності. Співробітники музею також закликають добровольців використовувати при вивченні цифрових фото ієрогліфів сучасні технології комп'ютерного аналізу.

"Цзягувень" (дослівно з китайського "знаки на панцирах і кістках") - це ворожильні написи на кістках тварин і черепашачих панцирах, які датуються XVI-XI ст. до н.е. і відносяться до епохи пізньої династії Шан. На думку вчених, ці знаки є одним з видів давньої китайської писемності, від яких беруть свій початок ієрогліфи. Фахівці вважають, що ці записи зафіксували предмети ворожіння давніх оракулів, їх передбачення, а також частково описують політичну обстановку тієї епохи.

Читайте такожСтародавнє зображення Конфуція знайшли в Китаї

Ворожильні написи є найбільш раннім збереженим свідченням китайської писемності і найдавнішим видом письма в Східній Азії. Їх вперше було відкрито і вивчено вченими у 1899 році.

Дотепер знайдено понад 156 тис. таких кісток, на яких вчені виявили близько 10 тис. різних ієрогліфів. Однак, як стверджують фахівці, близько половини з них є лише різними видами написання одних і тих самих знаків. З огляду на це вчені сходяться на думці, що загалом науці поки що відомо близько 4,5 тис. ієрогліфів "цзягувень". Дотепер палеографам вдалося розшифрувати більше 2,8 тис. знаків.