REUTERS

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET розповіли, як надійно заблокувати екран смартфона на базі Android для захисту даних, які зберігаються на пристрої.

Відповідна інформація міститься на сайті ESET.

«Сьогодні люди зберігають в смартфонах різну конфіденційну інформацію — від особистих фотографій до банківських даних. Ба більше, часто мобільні телефони використовуються для доступу до корпоративних даних, особливо під час віддаленого режиму роботи та використання двофакторної аутентифікації. Тому високий рівень безпеки мобільних пристроїв є вкрай важливим», - повідомляється на сайті компанії.

Відео дня

Читайте такожВчені нікого нирки людини прозорими завдяки клітинам кальмара

Згідно з повідомленням, одним із поширених способів блокування екрану смартфона на базі Android є ключ - введення певного шаблону малюнка. Чим простішим є ключ, наприклад, у формі букви L, тим легше буде його відгадати або повторити. Тому такий варіант блокування забезпечує, у кращому випадку, середній рівень захисту.

«За даними дослідження, у 64,2% випадках користувачі могли правильно повторити графічний ключ, який бачили вперше. Для безпеки власних даних слід використовувати якомога складніший зразок ключа, або інший метод блокування телефону. Наприклад, більш безпечними варіантами є PIN-код або пароль», - відзначили фахівці з кібербезпеки.

За даними ESET, блокування телефону за допомогою пароля залишається одним з найпопулярніших методів. Однак, при використанні пароля, важливо, щоб він складався принаймні з 8 символів і містив букви, цифри та спеціальні символи. Таку комбінацію складніше запам'ятати, однак вона забезпечить надійніший захист. Для додаткової безпеки особистої інформації можна встановити видалення всіх даних після певної кількості невдалих спроб введення пароля.

Наступним способом блокування екрану є біометричний відбиток пальця, який за даними спеціалістів ESET, є одним з найшвидших і безпечних методів. Проте обійти таку систему захисту все одно можливо. Відбитки пальців можна отримати з фотографій і інших джерел, а потім відтворити навіть за допомогою двовимірного друку.

«У 2017 році одному досліднику кібербезпеки вдалося отримати відбиток пальця міністра оборони Німеччини з фотографій високої якості», - додали в компанії ESET.

У компанії ESET додали, що наступний спосіб блокування - сканування особи користувача – є менш надійним, оскільки зловмисник може використовувати вашу фотографію для обходу системи. Дослідники навіть проводили відповідний тест на 110 різних смартфонах і результати були невтішними.

Для найбільш ефективного захисту екрану смартфона спеціалісти ESET рекомендують використовувати комбінацію з різних типів захисту. Найбезпечнішими варіантами досі вважаються надійний PIN-код і складний унікальний пароль, а також сканування відбитків пальців.

«Незалежно від обраного варіанту варто відповідально поставитися до захисту особистих даних, оскільки це допоможе уникнути багатьох проблем в майбутньому. У разі крадіжки або втрати смартфона додатковий захист даних забезпечить ESET Mobile Security для Android модуль Протикрадій. Ви отримаєте можливість відслідковувати активність на пристрої, заблокувати його, а також віддалено стерти всі особисті дані з пристрою», - підсумували в компанії ESET.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині та на сьогодні представлена більш ніж у 180 країнах світу.