REUTERS

Якщо людство хоч колись збирається поселитися на Марсі, йому доведеться стати "трошки менш людським". Пілотовані місії на сусідню планету, які NASA хоче почати в 2030-х роках, будуть важкими для астронавтів. Адже їм доведеться пережити високе радіаційне навантаження, шкідливу для кісток мікрогравітацію й інший негативний вплив на організм впродовж кількох років поспіль.

Але першопрохідці, згідно з планами NASA, все одно повинні будуть зберегти фізичну здатність повернутися на Землю, - пише ABC News. Однак, зовсім інша історія чекає тих, хто залишиться на Марсі назавжди. Експерти застерігають, що якщо люди захочуть жити постійно на сусідній планеті, їм доведеться піти на деякі зміни в генетичному коді нашого виду.

Читайте такожВчені визначили ідеальні місця на Марсі для життя людей

Відео дня

 За словами астробіолога і геомікробіолога з Lunar and Planetary Institute в Г'юстоні Кеннди Лінч, генетичній інженерії й іншим передовим технологіям "доведеться вступити в гру, якщо люди хочуть жити й процвітати, заводити сім'ї й лишатися на Марсі".

"Це той випадок, коли технології такого типу будуть критично важливими чи необхідними", - сказала вона.

На етапі освоєння інших планет генетична модифікація, вірогідно, не зможе лишатися лише темою для наукової фантастики. Наприклад, вчені вже ввели гени тихоходів, які славляться здатністю виживати у космічному вакуумі, в людські клітини під час лабораторних експериментів. В результаті, як пояснив генетик з Медичної школи Корнелла в Університеті Нью-Йорку Крістофер Мейсон, змінені клітини стали більш стійкими до радіації. NASA й інші космічні агенції вже працюють над тим, щоб захистити здоров'я своїх астронавтів, зокрема за допомогою спеціальних щитів на космічних апаратах. Крім того, розробляються спеціальні фармакологічні препарати. Тож, за словами Мейсона, не буде великим концептуальним стрибком, якщо запропонувати захистити астронавтів ще й генетичними методами за умови, що вони будуть безпечними.

"Можливо, ми будемо етично зобов'язані це зробити? Гадаю, якщо місія довготривала, доведеться піти на певні заходи за умови, що вони безпечні. А ми цього поки не можемо точно сказати", - додав вчений.

Читайте такожВчені розібралися, чи зможе людина пити марсіанську воду

ABC News пише, що генетична інженерія може бути застосована не лише для того, щоб захистити астронавтів і колоністів. Лінч вказує, що останні досягнення в галузі синтетичної біології можуть відкрити шлях до майбутнього, в якому "мікроби-дизайнери" будуть допомагати колоністам закріпитися на Марсі.

"Це одна з речей, які ми насправді можемо зробити, щоб нам було легше створити потрібні умови, створити матеріали для побудови житла. Всі ці речі - це те, над чим вчені працюють зараз, над створенням таких інструментів для нашої мандрівки на Марс", - додала Лінч.