Зоря безслідно зникла / фото ESO / L. CALÇADA

Астрономи за допомогою «Дуже великого телескопа» (Very Large Telescope) 10 років спостерігали за масивною зіркою у карликовій галактиці за 75 мільйонів світлових років від Землі, потім зоря зникла. У науковців є дві версії, що з нею сталося.

Про це повідомляє Європейська південна обсерваторія, пише Громадське.

З 2001 по 2011 роки команди науковців з Ірландії, Чилі та США спостерігали за масивною зіркою у карликовій галактиці Кінман у сузір'ї Водолія.

Вони виявили, що зоря перебуває на пізній стадії еволюції, тому хотіли дізнатися, як такі космічні об'єкти помирають. Втім коли вчені направили телескоп на цю галактику, то вже не змогли знайти сигнали зірки.

Протягом 10 років зірка мала світло-сині промені та була у 2,5 мільйона разів яскравіша, ніж Сонце. Зазвичай такі зірки залишають сліди, за якими вчені можуть зрозуміти, що сталося.

Читайте такожТелескоп Хаббл зробив знімок "пернатої" галактики

«Дуже незвично, що така масивна зірка зникла, не створивши яскравого вибуху наднової», — розповіли вчені.

Вчені переглянули свої дані про зорю та запропонували дві версії, чому вона могла зникнути. Перша — зірка могла вибухнути. Після чого вона перетворилася на меншу та не таку яскраву зорю, до того ж вона може бути прихована за космічним пилом.

Інша версія — зірка могла впасти в чорну діру та не вибухнути. За словами вчених, така рідкісна подія могла б змінити погляд астрономів на те, як гинуть масивні зірки.

Науковці планують розпочати у 2025 році дослідження, які доведуть, що ж насправді сталося з зорею. Якщо вона справі впала у чорну діру — це буде перший такий зафіксований випадок.