REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявив голова спеціальної моніторингової комісії ОБСЄ Ертуаль Апакан.

«Команди наших спостерігачів спілкуються з представниками абсолютно всіх сторін. І наші відносини з місцевим населенням досить позитивні. Люди нам допомагають і співробітничають з нами. Також нам допомагає у нашій роботі український уряд – за це я хочу оголосити окрему подяку», - сказав пан Апакан.

Він також відзначив, що найголовніша проблема, з якою стикаються спостерігачі місії, - безпека. За його словами, спостерігачам украй складно потрапити в ті зони, де тривають обстріл і бомбардування, а також в райони, де режим припинення вогню було порушено.

Відео дня

Секретар місії Майкл Боцюрків підкреслив, що Луганська область дуже близько знаходиться до лінії фронту. «Наші фахівці двічі сприяли доступу гуманітарної допомоги в райони, де це було необхідно. І також допомагали доступу ремонтних бригад для відновлення водопостачання, електропостачання в селах, де була зруйнована дана інфраструктура», - сказав Боцюрків. Він також додав, що спостерігачам ОБСЄ навіть вдалося добитися тимчасового перемир'я для того, щоб робочі могли пройти до населеного пункту.

Читайте такожОБСЄ повідомляє про колону військової техніки, яка прямує у бік Донецька

На даний час в Україні працюють близько 360 спостерігачів спеціальної моніторингової місії, вони – з 41 країни. До середини січня їх кількість планується збільшити до 500. З них 350 осіб буде розміщено в Луганську і Донецьку.

«Зараз наші фахівці є в центрі Луганська, у Сєвєродонецьку. Є польові офіси – Донецьку, Маріуполі і Краматорську", - відзначив Апакан.

За його словами, до спостерігачів ОБСЄ приєднаються для виконання моніторингу "близько 400 колег з України".