Це свято вважається історичним, а події, що його зумовили, відбувалися понад тисячу років тому в Константинополі (теперішній Стамбул).

Існує кілька трактувань появи свята Покрови Пресвятої Богородиці, однак всі вони так чи інакше розповідають про облогу Константинополя ворогами та чудесний порятунок міста завдяки заступництву Божої Матері.

Читайте такожПокрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня: що не можна робити в цей день

Жителі візантійської столиці поєдналися в молитві до Богородиці з проханням про порятунок, дехто навіть бачив дивне видіння – Діва Марія простягає свій омофор (покрову) над головами молільників, ніби беручи їх під охорону.

Відтак штурму міста не відбулося і вороги вже не могли побачити цих людей.

В цей день віряни просять у Богородиці милості, здоров’я та оберігати їх, накривши своїм покровом.

Також вважається, що на Покров молитви і замовляння про заміжжя володіють великою силою, тому дівчата намагаються провести ритуал, щоб швидше вийти заміж.

Вранці до церкви поспішали вдови, самотні жінки і незаміжні дівчата. Вони молилися про те, щоб стати під покров Богородиці і промовляли такі заговори: "Свята Покрівонько, покрий мою голівоньку, хоч хусткою, хоч ганчіркою, аби не була дівкою".

У давнину в народі в цей день розпочинався весільний сезон і закінчувався хліборобський період. Починалися вечорниці та досвітки, а для старший людей «посиденьки» та різні толоки.