Волонтер розповів про можливу реакцію Путіна на отримання УПЦ автокефалії / фото Russia Insider

Український офіцер, волонтер, голова благодійного фонду "Світ і Ко" Мирослав Гай висловив думку, що створення помісної церкви в Україні матиме для Росії серйозні негативні наслідки.

Значущі втрати понесе РПЦ ще і з тієї причини, що основні доходи церкви РФ були саме від українських парафій. Про це Гай сказав під час чату в "Главреді".

Читайте такожЕксперт пояснивши, чому Москва боїться перейменування УПЦ МП

Відео дня

"Відповідь Росії не змусила себе довго чекати. Кремлівська адміністрація веде переговори через посередників з православними церквами інших держав про невизнання української автокефалії і невходження в євхаристійне спілкування з нею. Нещодавно в Польщу їздив український пропутінський олігарх Новинський – і Польська православна церква вже заявила про те, що не визнає українську автокефалію. Паралельно таку ж заяву зробила і Вірменія. Також є ймовірність того, що Росія буде загрожувати Грузії наданням автокефалії церков окупованій Абхазії і Південної Осетії", - підкреслив спікер.

За словами волонтера, Росія просто так не відступить і буде готувати на території України провокації. Він додав, що тиск Кремля існує вже зараз, ще до отримання томосу про автокефалію УПЦ.

Читайте такожУПЦ МП не братиме участі у створенні автокефальної церкви

"Крім того, Росія готує провокації на території України, організовуючи банди "тітушок" від РПЦ, які будуть намагатися силою утримати парафії. Вже зараз йде безпрецедентний тиск на священиків, які мають патріотичну позицію і готові перейти в Українську помісну церкву після того, як вона стане канонічною і визнаною", - зазначив Гай.

Волонтер не сумнівається, що Україну в майбутньому очікують великі потрясіння, оскільки самоідентифікація церкви – це питання історичного значення як для УПЦ, так для Путіна і всього світового православ'я.

Як повідомляв УНІАН, 11 жовтня за результатами засідання синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому говориться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкви України.