Об'єднавчий собор пройшов 15 грудня / фото УНІАН

15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні.

Журналісти видання "Новое время" зібрали сім фактів про Православну церкву України та її митрополита Епіфанія.

1. В Об'єднавчому соборі брали участь 192 делегати. Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) делегувала 41 єпископа, Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) — 14. Також з власної ініціативи на собор з'явилися два  єпископа колишньої УПЦ Московського патріархату(МП).

Відео дня

2. Після першого туру голосування голоси розподілились так: 81 — за Епіфанія, 56 — за митрополита Вінницького Симеона з колишньої УПЦ МП, 38 — за Михайла. У другому турі голосування Епіфаній отримав на вісім голосів більше, ніж Симеон.

3. Епіфаній став наймолодшим главою церкви у православному світі, йому 39 років.

У миру його звуть Сергій Думенко, він закінчив школу в Чернівецькій області.

Епіфаній за два роки став дияконом, священиком, потім і секретарем патріарха Філарета, архімандритом і, нарешті, єпископом. З 2013 року Епіфаній виконував обов'язки заступника Філарета.

Читайте також"Мене шантажували": конкурент Епіфанія розповів, як Порошенко і Філарет вмовляли його зняти кандидатуру

4. За даними реєстру нерухомості, Єпіфаній володіє кількома ділянками в рідному селі, будинком під Києвом, двома ділянками для присадибного господарства у Києво-Святошинському районі та квартирою площею близько 100 кв. м у столиці. Також йому належать два автомобілі: Volkswagen Multivan 2012 року та Audi A6 2016-го.

5. Ще будучи "частиною" УПЦ КП, Єпіфаній допомагав українським бійцям на фронті, а також українцям-політв'язням, які опинилися в російських в'язницях.

На його думку, ПЦУ повинна провести реформи, щоб не бути занадто консервативною.

"Ми повинні подбати, щоб молодь мчала в церкву", — заявив Епіфаній.

Експерти стверджують, що він продовжить церковну політику, що проводиться Філаретом.

"Епіфаній буде будувати державну церкву", — вважає Віталій Хромець, релігієзнавець з Національного педуніверситету.

Читайте такожЕпіфаній розповів, чи будуть переносити святкування Різдва в Україні

6. Собор затвердив статут Православної церкви України. Його на 13 сторінках написали в Константинополі і переклали на українську мову.

"Парламентом" нової церкви стане помісний собор, який буде проходити раз на п'ять років. А роль кабінету міністрів візьме на себе Синод, що складається з лідера церкви і 12 єпископів. Половина з них буде членами собору постійно, а решта — на шестимісячний термін.

На об'єднавчому соборі застовпили за собою місце в Синоді глава УАПЦ Макарій і Симеон, який вже залишив колишню УПЦ МП.

7. Автокефальна православна церква в Україні — саме це формулювання використовують в Константинополі по відношенню до ПЦУ — займе останнє, 15-е місце в офіційному списку помісних православних церков. Але за кількістю віруючих вона буде п'ятою в світі. І першою в Україні. З соціології Центру Разумкова можна зробити висновок, що ПЦУ збере під своїми корогвами 9 млн парафіян — вдвічі більше, ніж у колишньої УПЦ МП.