Обрізання Господнє вважається великим святом Православної Церкви \ фото з відкритих джерел

Сьогодні християни східного обряду відзначають Обрізання Господнє. Святкування цієї події здійснюється на восьмий день після свята Різдва Христового - тобто 14 січня за новим стилем.

Історія свята Обрізання Господнє:

Обрізання Господнє – одне з найдавніших свят. З четвертого століття християни святкують подію, про яку сказано в Євангелії від Луки - обрізання Господнє, виконане на восьмий день після народження Ісуса Христа. Божественному Немовляті при здійсненні цього обряду було дано ім'я Ісус (Спаситель).

Значення свята Обрізання Господнє:

Обрізання Господнє вважається великим святом Православної Церкви. Обрізання для стародавніх іудеїв визначало приналежність до Богообраного народу. Старозавітне обрізання було прообразом християнського хрещення. Перші апостоли і християни, які походили з юдеїв, також були обрізані. Свято Обрізання для християн важливе ще й тим, що всупереч багатьом єретичним судженням, які спотворюють земний образ Ісуса Христа, підтверджує, що Богонемовля Ісус був чоловічої статі і обряди, що призначалися для іудеїв, над Ним також були здійснені.

Зміст свята Обрізання Господнє:

З хрещення починається повноцінне життя для християнина. Обрізання у старозавітній Церкві було чимось подібним.

Обрізання Господнє – одне з найдавніших свят \ фото з відкритих джерел

Христос, прийнявши обрізання, був зарахований до грішного роду людськогоу, всі гріхи людей взяв на Себе, щоб позбавити їх від гріха, прокляття і смерті. Обрізання -певне обмеження, видалення за своєю формою. Христос, приймаючи плотське обрізання за Законом, тим самим показав людям необхідність духовного обрізання, тобто обмеження себе від своїх гріховних пристрастей - егоїзму, гордині тощо.