Одеський медуніверситет / фото onmedu.edu.ua

Через скандал в Одеському національному медичному університеті (ОНМедУ) низка нардепів та громадських діячів звернулися до президента Петра Порошенка та прем’єра Володимира Гройсмана.

Відповідне звернення є у розпорядженні видання "РБК-Україна".

«Жертвами цього беззаконня стали перш за все висококласні викладачі та студенти, які не отримують зарплатню та стипендії, яких залякують та примушують до незаконних дій. Де-факто, в ОНМедУ на сьогодні створена «держава в державі» - купка людей захопила державну  установу та не виконує рішень профільного міністерства, ігнорує закони та Конституцію України», - йдеться у зверненні до Порошенка та Гройсмана.

Відео дня

Громадські активісти стверджують, що наразі йдеться про «рейдерський захват» приміщень ОНМедУ, який здійснила медична мафія, «в лавах якої опинилася різнокольорова компанія: від колишніх довірених осіб Януковича та лідерів Партії регіонів в області до сьогоднішніх горе-опозиціонерів всіх гатунків».

Читайте такожВ Одесі захопили медуніверситет - звільняють працівників та знищують документи - МОЗ

«Звертаємось до вас з проханням взяти під особистий контроль ситуацію в Одеському Національному медичному університеті та сприяти поверненню його легітимного керівництва до роботи, звільненню ОНМедУ від рейдерів, сприяти Міністерству охорони здоров’я України у встановленні законності в університеті та реалізації заходів із нормалізації його роботи», - йдеться у зверненні.

Серед підписантів народні депутати Володимир Куренной, Давид Макарян, Олег Вєлікін, громадські діячі.

Нагадаємо, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у липні 2018 року звільнила ректора медуніверситету Валерія Запорожана за порушення статуту й умов контракту. 

У грудні 2018 року Одеський національний медичний університет заявив про рейдерське захоплення ректорату. У МОЗ заявили, що будівлю взяли під охорону прибічники колишнього ректора вишу Валерія Запорожана.

20 лютого озброєні тітушки у балаклавах та із спеціальними металевими щитами в руках заблокували адмінбудівлю ОДМеДУ, не допустили туди членів наглядової ради вишу, а також членів ректорату на чолі з в. о. ректора Владленою Дубініною, яка має підписати проект кошторису університету на 2019 рік. 

Внаслідок відповідних дій не може бути підписаний кошторис університету: студенти другий місяць не можуть одержати стипендії, а співробітники вишу – зарплату.