Міжнародний день захисту прав споживачів відзначався напередодні. З цієї нагоди журналісти вирішили з’ясувати, чи можна повернути речі, продукти, квитки і ліки назад у магазин, ідеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожЖителів Рівненщини шокувало відео з щуром на полицях одного з місцевих супермаркетів (відео)

Христина накупила одягу на 20 тисяч гривень, але не все підійшло, тож прийшла повертати. Там, замість повернення її коштів на карту, якою вона розрахувалася, запропонували лишити речі і чекати, поки магазин зв’яжеться з нею і віддасть готівкою. Гроші не повернули, тож покупець звернулася до служби захисту прав споживачів. "Вони організували перевірку. Прийшли через два місяці, а там уже ФОПа цього немає. Крамниця є, а ФОП зовсім інший. Таким способом ФОП ухиляється від перевірок, вони постійно змінюються і їх неможливо знайти", - нарікає жінка.

Нині справа на розгляді в суді, тому Христина поки що воліє не показувати обличчя. Експерти кажуть, що дівчина пішла правильним шляхом. Якщо у вас є чек і ви не користувалися товаром – ви можете спокійно повернути його впродовж 14 діб із будь-якої причини. Список товарів, які не підлягають обміну, можна знайти у законі про права споживача. Найпопулярніші речі, що не можна повернути - це парфуми, білизна, продукти, ювелірні вироби та лікарські засоби. Але щодо медикаментів є винятки - в разі проведення лабораторної експертизи та підтвердження неналежної якості медпрепаратів.

Так само із зіпсованими продуктами, а от квитки на потяг, який ви пропустили, можуть відшкодувати у разі вашої хвороби і пред’явлення лікарняного листка. Всі інші товари, які законом не зазначено, теоретично можна повертати. Робимо експеримент: купуємо блузку, якої нема у списку, і шкарпетки, які не підлягають обміну, розраховуємося, а вже за 10 хвилин повертаємося здавати. Блузку забирають, шкарпетки - ні. Навіть обміняти їх на інші - не погоджуються.

Найбільш проблемні скарги, що надходять до Держспоживслужби - це покупки в інтернеті. Там часто просто не зазначаються реквізити організації, котра здійснює торгівлю, і потім довести будь-що законним способом неможливо. Ця тема чутлива не лише для України, а й багатьох країн ЄС, і рішення для неї ще шукають. Загалом із загальної кількості скарг чиновники служби можуть задовольнити близько половини. В Україні досі недобросовісні продавці всіляко намагаються відмовити покупцеві в поверненні товару, і їх не лякає навіть штраф – десятикратна вартість товару.