Яке свято 29 березня - Савин день \ фото з відкритих джерел

29 березня православні віруючі всього світу вшановують пам'ять святого великомученика Сави Єрмопольского. Але серед селян свято частіше називається Возовим днем. В церковному календарі в цю дату шанують пам'ять святого Савіна Єрмопольского, загиблого мученика за християнську віру в III столітті. Від його імені і дано найменування дню.

Традиції і звичаї Савина дня:

Про Савин день в народі говорили: «Весняний день, як ласкаве слово. Сонця хоч і немає, а вода все одно біжить». Селяни 29 березня до першого весняного виїзду готували вози: «На Савина сани покинь, а воза посунь».

До цього дня з доріг сходив сніг, а весняний вітер підсушував болото. У давні часи селяни ховали сани і готували вози до теплого сезону. Їх оглядали, лагодили, змащували.

Характерні картинки на Савин день \ фото з відкритих джерел

Прикмети та повір'я 29 березня:

Якщо на Саву тепло, то і весна буде теплою. Сонце пече – знизу тече. Хмари пливуть швидко і високо – до гарної погоди. Хмарно і сонце в хмару сідає – до дощу. Сніг швидко тане, а вода біжить дружно – до дощового літа. Низький рівень води у річках – до неврожайного року, високий – до мокрого літа. Птахи в калюжах купаються – до тепла.

Людям, які народилися 29 березня, все життя доведеться везти на собі воза. В якості талісмана їм слід носити аметист і хризоберил.

Савин день що не можна робити:

Категорично не можна розводити вогонь: рекомендувалося навіть не розтоплювати піч для випічки хліба. Люди вірили, що вогонь запалений 29 березня може принести нещастя.

Молитва на Савин день \ фото з відкритих джерел

Якщо хтось підніме важку ношу: сумку, або мішок, то у нього помітно додасться клопоту. Говорили також, що не можна сьогодні на санках кататися, тому що можна проїхати свою смугу везіння та удачі. До того ж, в день пам'яті Сави, намагалися ні з ким не сваритися, бо існувало повір'я, що це може накликати на людину неприємності.