В Україні знову з'являється етнічний розкол / УНІАН

Великим результатом першого туру президентських виборів в Україні став факт, що комедійний актор, який грав президента в серіалі, здобув першість. Але важливішим висновком повинно було б стати те, що в країну повернулися старі виборчі розколи, які розділяють країну, як і російська анексія Криму чи кремлівська війна на Донбасі.

Про це пише Washington Post, нагадуючи, що після виходу України зі складу СРСР в 1991 році вона вперше стала вільною за багато століть. Більша частина української території була під російським контролем з другої половини 18 століття. А східні й південні українські регіони стали домом для багатьох російських мігрантів. З іншого боку західна частина України, в якій не так багато росіян, була під контролем Польщі й Австрії до початку 20-го століття. Ці різні історичні умови лишили свій відбиток на українській політиці.

Читайте такожЗахідні ЗМІ про вибори в Україні: Порошенко спробує посилити сумніви в Зеленському

Відео дня

З початку 21-го століття етнічне і регіональне голосування стало важливим фактором українського політичного життя. Регіони з найвищою кількістю етнічних росіян і російськомовними людьми найчастіше голосували за партії й кандидатів, які віддавали перевагу тісним зв’язкам з Росією. Ті ж регіони, в яких домінують етнічні українці, голосують за політичні сили, які виступають за зміцнення зв’язку з Євросоюзом і вступ в НАТО.

Баланс між одними й іншими був досить хиткий, що призвело до нестабільної політики. Коли проросійський президент Віктор Янукович не захотів підписувати Угоду про асоціацію з ЄС у 2013 році через російський тиск і замість цього взяв курс на економічні зв’язки з Росією, проєвропейські активісти лояльному до ЄС Києві почали протестувати на Майдані Незалежності. Ці протести, які Янукович намагався придушити грубою силою, переросли в революцію, яка повалила його режим. Росія відповіла на це анексією Криму й організацією війни в Донецьку і Луганську, де живе багато етнічних росіян.

Але після всіх цих подій старі закономірності різко змінилися. Петро Порошенко на виборах у 2014 році здобув першість в кожному регіоні. Його результати були кращими на заході, де виборці лояльні до ЄС, але і традиційно проросійський схід тоді його теж підтримав. Здавалося, що старий розкол в Україні нарешті відійшов у минуле. Але цьогорічні вибори, на думку видання, показали, що це не так.

Читайте такожAtlantic Council: Путін спробує випробувати Зеленського на міцність, якщо він очолить Україну

Володимир Зеленський здобув першість у першому турі. Він підтримує вступ України в ЄС і НАТО. Однак, його підтримали здебільшого російськомовні схід і південь країни. За виключенням строго проросійських регіонів на Донбасі, які підтримали відкрито проросійських кандидатів, підтримка Зеленського скорочується, якщо рухатися на захід і північ. У Львові, де традиційно підтримують проєвропейських кандидатів, він отримав найменшу підтримку.

На думку Washington Post, в цьому немає нічого дивного. Власне, з усіх лідерів гонки Зеленський здається найбільш лояльним до всього російського. Він критикував рішення Порошенка заборони російські культурні програми й гастролі російських артистів після початку війни у 2014 році. Він сам як актор до 2018 року виступав лише російською мовою. Видання нагадує, що Зеленський підтримував армію України й жертвував гроші на її потреби. Але при цьому він сказав, що буде вести переговори з Володимиром Путіним про завершення війни на Донбасі й визнав, що Крим лишиться під окупацією, поки чинний російський президент буде при владі. Всі ці тези не подобаються українським націоналістам.

Читайте такожGlobe and Mail: Крим став замороженою жертвою нової Холодної війни

Порошенко вже подав сигнал про те, що він збирається виставити Зеленського в другому турі як кандидата «з російським прапором». І це може певною мірою спрацювати. Але навіть якщо Зеленський переможе, він постане перед непростим завданням. Його російськомовні виборці захочуть миру з Росією, а україномовні будуть проти територіальних поступок, які, здаються наразі єдиним способом помиритися з агресивним сусідом. Опоненти нового президента будуть вимагати вступу України в ЄС, але Путін проти цього курсу. Російському автократу також не сподобається перспектива вступу України в НАТО. Зеленський постане перед завданням, яке буде дуже важким навіть для найбільш талановитого політика у світі.

«На заході хочуть вірити в те, що Україна відмовилася від старих способів і тепер об’єднана у своєму бажанні визволитися від російської хватки. Але перший тур виборів вказує, що, вірогідно, це не так. І російсько-українські погляди на український націоналізм досі сильно різняться від тих, які домінують на півночі й заході країни. Хто б не переміг на виборах, йому доведеться зіштовхнутися з надзвичайно важким завданням об’єднати давно розділену країну», - пише видання.