Ласощі виходять повітряними і в міру солодкими

Олександрійську паску можна назвати класичною випічкою до Великодня. Ласощі виходять повітряними і в міру солодкими. Смак випічки не можна порівняти ні з якою іншою. Також часто з такої заготовки печуть булки-витушки і солодкий хліб. Примітно, що ласощі, приготовані по олександрійському рецепту, не кришаться при нарізці, але при цьому миттєво тануть в роті.

Неймовірна легкість тіста досягається за рахунок особливої технології приготування опари, а також завдяки тому, що тісто заводять не на простому молоці, а на топленому. Велика кількість вершкового масла і цукру допоможуть пресованим свіжим дріжджам якісно виконати свою роботу. До речі, останні не рекомендується замінювати швидкими гранульованими, так як ті не призначені для приготування опари і цього теста.

Покроковий рецепт приготування олександрійської паски

Крок 1

З вечора приготуємо опару:змішати яйця, жовтки з цукром, додати тепле пряжене молоко, дріжджі і злегка розтоплене вершкове масло.Все добре перемішати і залишити при кімнатній температурі на 8-12 годин.

Для опари беремо: 4 яйця, 2 жовтки, 370 г цукру, 180 г вершкового масла, 50 г пресованих дріжджів, молоко пряжене 370 мл.

Крок 2

Вранці в опару додаємо ванільний цукор, шафран розведений в коньяку, кардамон, цедру, сіль 0,5 чл і починаємо поступово додавати просіяне борошно.Борошна може знадобитися трохи більше або менше. Вимішуємо тісто руками хвилин 15, для того, щоб було легше працювати з тістом, руки змащуємо рослинним маслом.Тісто має вийти дуже м'яке, зовсім злегка липнуче до рук. Ставимо тісто під плівку на підйом до збільшення в 2-2,5 рази. В піднялося тісто додаємо родзинки( вимочені в коньяку і обсушені), в'ялену вишню і цукати. Викладаємо тісто у форми на 1/3 від висоти і даємо у формі піднятися не доходячи до краю. Випікаємо в розігрітій духовці при 200 градусах 10 хвилин і ще 25 хвилин при 180 градусах. Паски дістаємо з духовки, даємо їм відпочити 10 хвилин у формі, потім перекладаємо лежачи на товстий рушник і періодично перекатуємо паски, щоб вони не осіли.

Для тіста: вся опара, ванільний цукор 15 г, коньяк 2 ст. л., цукати-100 г, в'ялена вишня 100 г, родзинки двох сортів 150 г, цедра 1 апельсина, шафран щіпка,0,5 ч. л. мускатного горіха, щіпка кардамону, борошно 0,9-1.0 кг.

false

Особливий рецепт олександрійської паски

Цей варіант нічного паски містить більшу кількість компонентів, його хвалять усі господині. Унікальність рецепту в тому, що в тісто додається шафран і апельсинова цедра. Процес випічки спрощується за рахунок використання мультиварки. Буде потрібно: 1 кг борошна; 2 ст. топленого молока; 1 пачка масла; 100 г в'яленої вишні; 20 г сухих дріжджів; 1 ст. л. шафрану; 1 ст. л. горілки; 2 яєчних жовтки; 4 яйця.

Приготування: Розтопити вершкове масло, змішати його з гарячим молоком в каструлі. Слідом вбити яйця і жовтки. Потім в каструлю висипати цукор, влити горілку і шафран, перемішати. Додати дріжджі, борошно і вишню. Залишилося замісити руками тісто і залишити його в теплому місці на годину. Після того як тісто підніметься перекласти в чашу мультиварки і встановити режим «випічка». Мультиварка сама подасть сигнал, коли випічка готова. Із запропонованого кількості продуктів вийде одна велика паска.

Як приготувати паску з олександрійського тіста

Покроковий опис рецепту

1. Якщо будете пекти всю порцію, то беріть дуже велику каструлю, тіста багато і воно добре піднімається.

У теплому молоці розвести дріжджі, додати нарізане шматочками м'яке вершкове масло, цукор і злегка збиті яйця і жовтки. Перемішати.

2. Помістити в тепле місце і залишити на 8-12 годин, можна на ніч. Можна поставити ємність з опарою в вимкнену духовку з включеним освітленням: тепло і протягу немає:).

3. Після закінчення часу (наприклад, вранці) додати ванільний цукор, сіль, коньяк, родзинки (попередньо замочені у гарячій воді) і просіяне борошно.

Вимісити м'яке тісто. Тісто липне до рук, тому руки краще змащувати олією.

4. Поставити тісто на 1-1,5 години в тепле місце, воно повинно сильно збільшитися в об'ємі.

5. Наповнити формочки на 1/3 об'єму, почекати, поки підніметься майже до верху формочки і випікати в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів до готовності.

Час випічки залежить від розміру форм. У формочках на 250 мл паски випікалися 40 хвилин.

6. Готові паски повністю остудити і прикрасити глазур'ю.

Опара:

1 л. топленого молока

500 р. вершкового масла

1 кг цукру

3 яєчних жовтки

10 яєць

150г. свіжих дріжджів

Тісто:

~2,5 кг борошна

200 р. родзинок

1 ч. л. солі

2 ст. л. коньяку

3 пакетики ванільного цукру

Поради та рекомендації

Досвідчені господині радять просіяти борошно перед замісом, завдяки цьому прийому тісто краще підніметься і буде пишним. Якщо немає коньяку, його можна замінити горілкою з шафраном або паленим цукром. Якщо немає часу чекати 12 годин поки настоїться опара, можна скористатися йогуртницей – в ній основа дозріє за півтори години. Родзинки можна замінити в'яленої вишнею або полуницею. І ще, чим більше в пасці ягід, тим ніжнішою вона виходить. Адже саме по собі пасхальне тісто дуже щільне, а сухофрукти роблять його пористим і ніжним.