Кліщі переносять близько 150 видів інфекцій / фото pixabay.com

З приходом весни прокинулися вже всі види кліщів. Не всі вони переносять збудники небезпечних хвороб, однак їхні укуси можуть загрожувати людині низкою хвороб, серед яких хвороба Лайма, Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт і понад сотня інших.

Чим можна заразитися від укусу кліща

Кліщі переносять близько 150 видів інфекцій, серед найнебезпечніших - кліщовий енцефаліт (характеризується запаленням головного мозку) і бореліоз (хвороба Лайма). Вони дуже небезпечні, оскільки можуть призвести до інвалідності й навіть смерті.

Симптоми при кліщовому енцефаліті:

- підвищена температура – до 40°;

- головний біль;

- інтоксикація;

- слабкість м'язів, млявість;

- швидка стомлюваність.

Хвороба Лайма дуже небезпечна, оскільки може призвести смерті від серцевої недостатності. У хворих можуть спостерігатися судоми, параліч та інші ураження центральної нервової системи.

Симптоми бореліозу:

- підвищена температура;

- загальне нездужання;

- озноб;

- блювання;

- болісне місце укусу;

- поява на місці укусу кліща синювато-червоного кільця;

- збільшені лімфовузли;

- непослух м'язів.

Читайте такожУкраїну накрила небезпечна інфекція: відомо про понад 2 тисячі хворих

Як захиститися від укусу кліща:

- обираючи місце для прогулянок на природі, віддавайте перевагу незахаращеним і без високої трави;

- обирайте одяг з довгими рукавами, бажано світлий (щоб одразу побачити кліща) і в обліпку;

- не завадить капелюх, який прикриє голову;

- для захисту від кліщів можна використовувати відлякувальні засоби – репеленти, якими обробляють відкриті ділянки тіла й одяг;

- щоб відлякати кліщів, використовуйте розчин лаванди або ванілі - так ви переб'єте запах тіла;

- обов'язково після прогулянки перевірте відкриті ділянки тіла і речі, які принесли з вулиці - у першу чергу сумки й підстилки;

- збираючись у ліс чи просто на природу, прихопіть із собою липкий ролик для чищення - пройдіться ним після відпочинку по тілу і по сидіннях в авто.

Що робити, якщо кліщ вже присмоктався до тіла: як видалити кліща

Медики запевняють, що зараження набагато менш імовірно, але не неможливо, якщо кліщі присмокталися менше, ніж на 24 години.

Пам'ятайте, що видалити кліща в ідеалі можна самостійно, але необхідно мати спеціальні пристосування. Допоможе в цьому так званий викручувач кліщів, який можна придбати у ветаптеці.

фото likar.info
фото likar.info
фото likar.info

Але краще одразу звернутися до найближчого травмпункту. Зазначимо, що кліща не можна стискати, розчавлювати або проколювати, адже збудники різних хвороб можуть перебувати у всіх біологічних рідинах переносника.

Видаляти кліща потрібно пінцетом або спецпристосуванням, краще робити це в рукавичках, захопивши якомога ближче до шкіри й рівними вертикальними рухами повільно витягувати зі шкіри. Для цього можна використати й звичайну нитку.

Якщо при видаленні кліща у шкірі залишилися частини його ротової порожнини - не переймайтеся, вони неінфекційні. Ви можете ще раз спробувати витягнути його, в разі невдачі зверніться до лікаря.

Місце укусу після видалення кліща необхідно обробити антисептиком, якщо його немає під рукою - промийте водою з простим милом, не забудьте і про чистоту рук.

У разі виникнення почервоніння на шкірі негайно зверніться до лікаря.

Пам'ятайте, що існує також медичний захист від кліщів – вакцинація у вигляді курсу щеплення.