Філарет звинуватив Епіфанія у порушенні домовленостей / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет заявив, що в Православній церкві України стався розкол через порушення обраним предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм перед Об’єднавчим собором 15 грудня 2018 року.

Про це йдеться у зверненні Філарета до української православної пастви, розміщеному на сторінці патріарха у Facebook.

Читайте такожФіларет: існування УПЦ КП не порушує томос

Відео дня

«Які умови ставилися патріарху Філарету перед скликанням собору 15 грудня 2018 року? Для скликання собору і надання Томосу перед патріархом Філаретом були поставлені такі умови: не висувати свою кандидатуру на посаду предстоятеля. Чому? Тому, що Українська православна церква буде визнана автокефальною церквою тільки в статусі митрополії, а не патріархату», - зазначив він.

За словами Філарета, ще однією умовою з боку Вселенського патріарха були підписи архієреїв про припинення дії київського Патріархату.

«Натомість патріарху Філарету пропонувалось висунути будь-якого архієрея на посаду предстоятеля. Що повинен був робити патріарх Філарет в цих умовах? Відмовитись заради збереження за собою очолювання церкви чи піти на приниження заради отримання томосу. Патріарх Філарет обрав приниження. Тому ми маємо томос про нашу автокефалію», - додав патріарх.

За його словами, це питання неодноразово обговорювалось і з президентом України Петром Порошенком, і архієреями, і митрополитом Епіфанієм.

«Була досягнута домовленість, що предстоятелем буде митрополит Епіфаній, кандидатуру якого висунув патріарх Філарет, але керівництво церквою в Україні буде продовжувати патріарх. Предстоятель буде представляти церкву у православному світі, тому що УПЦ отримує статус митрополії, а також він буде допомагати патріарху в керуванні церквою, але керівництво церквою залишається за патріархом», - стверджує Філарет.

«Ця домовленість порушена і не виконується на ділі. Тому в церкві виникло розділення», - підкреслив патріарх.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.