Справа проти 5 екс-«беркутівців» розглядається у суді Києва / фото УНІАН

Прокурори заявили про порушення змагальності сторін на засіданнях Святошинського райсуду Києва у справі п’ятьох екс-«беркутівців» з боку головуючого судді Сергія Дячука.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні на засіданні суду в справі екс-«беркутівців» після допиту свідків прокурор Яніс Сімонов зробив заяву щодо дій головуючого на попередньому засіданні, коли той без узгодження зі стороною обвинувачення організував по суті процедуру упізнання одного з обвинувачуваних - колишнього заступника командира київського спецпідрозділу «Беркут» Олега Янішевського.

Читайте такожАдвокати екс-"беркутівців" на засіданні суду влаштували "маскарад"

Відео дня

Прокурор Сімонов і його колеги наполягають, що попереднє засідання було проведено всупереч вимогам Кримінального процесуального кодексу, зокрема, 9 хвилин воно тривало за відсутності у судовій залі обвинувачуваного Янішевського, який в цей час перебував у кімнаті конвою разом із трьома статистами, з якими готувався до процедури упізнання.

Сімонов переконаний, що цей факт може стати підставою для розгляду в апеляційній чи касаційній судовій інстанціях для скасування вироку, оскільки засідання суду не можна проводити за відсутності обвинувачуваного.

Крім того, він додав, що дана процедура відбувалась із порушеннями, оскільки її проводили в залі суду, а не на місці скоєння злочину - на вулиці Інститутській.

Як наголосив прокурор, свідок говорив, що впізнав Янішевського на відео за командними жестами та за статурою, на засіданні в суді Янішевський разом зі статистами, одягнені у балаклави, просто стояли непорушно, при цьому Янішевський, щоб зменшити свій зріст, схилив голову, а саме, в тому числі, й за зростом він був упізнаний свідком на відео.

Своєю чергою, головуючий у справі суддя Дячук зауважив, що не вбачає в своїх діях порушень, і що без Янішевського судове засідання не тривало, а по суті в цей час сторони процесу з’ясовували, чи може суд провести його упізнання.

Також суддя додав, що некоректно говорити власне про процедуру впізнання, оскільки був допит свідка, під час якого відбулася процедура упізнання Янішевського свідком.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня у Святошинському райсуді Києва у справі проти 5 екс-«беркутівців» допитали залегендованого свідка з вигаданим ім’ям Сергій Сідоров.

Свідок виступав з іншого приміщення суду за допомогою відеоконференцзв’язку, було змінено його голос, і він перебував поза кадром на екрану в залі суду. Сідоров повідомив, що мав досвід роботи на командно-керівних посадах у МВС, зокрема, працював на одній з відповідних посад у лютому 2014 року.

Він на відео упізнав Янішевського, коли той стріляв з автомата по майданівцях.

Пізніше адвокати п’ятьох екс-«беркутівців» подали клопотання про проведення процедури упізнання Янішевського, яке суддя задовольнив.

До зали завели чотирьох чоловіків у камуфляжній формі та масках на обличчях і запропонували свідку вказати, хто з них Янішевський. Свідок Сідоров зазначив, що за таких умов він не може впізнати Янішевського, оскільки 5 років його не бачив і до того ж на відео упізнав його за характерними командними рухами. Врешті Сідоров вказав на одного з чоловіків і помилився – особа виявилась статистом.

Прокурор Олексій Донський заявив, що така процедура упізнання не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу.

Довідка УНІАН. Святошинський райсуд столиці розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

15 січня 2019 року суд розпочав допити свідків сторони обвинувачення.