Кияни звинувачують завод у погіршенні стану здоров’я / фото kievvlast.com.ua

За кілометр від Києва розташований один із найбільших сміттєпереробних заводів України - "Енергія". Тут спалюють більшу частину київського сміття. Водночас через викиди заводу потерпають мешканці Харківського масиву столиці.

Про це йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Читайте такожДороге задоволення: журналісти розповіли про секс-вечірки в Києві (відео)

Так, мешканці Харківського масиву стали фактично жертвами цього сміттєвого крематорію. Адже всі угарні речовини в першу чергу потраплять саме сюди, як наслідок - вільно дихати або спати із відчиненими вікнами тут просто неможливо.

Місцеві мешканці скаржиться на їдкий запах та задимлення вже не перший рік. Їдкий дим розлітається на десятки кілометрів і вражає насамперед дітей. Кашель, біль у горлі – містяни переконані в усьому цьому винен сміттєпереробний завод.

Завод "Енергія" є фактично єдиним працюючим заводом такого типу в Україні. За рік він переробляє близько 250 тисяч тонн побутових відходів киян, а за добу приймає до 750 тонн.

Аби покращити екологічність заводу, потрібен спеціальний хімічний фільтр, який обіцяли встановити ще 2014 року. Тодішній голова КМДА Олександр Попов обіцяв зробити це за кошти, отримані Україною від використання квот на парникові викиди згідно із Кіотським протоколом. Однак ні копійки на це так і не було виділено.

Вже за керівництва КМДА Віталія Кличка у 2016 році в фінансовому звіті було вказано 700 млн гривень, гроші які начебто пішли на три проекти, серед яких – будівництво системи хімічного очищення димових газів. Нині чиновники переконують, що завершують розробку хімічного фільтра, на проект уже витратили вже понад 6 млн гривень. Однак у чергові обіцянки підлеглих мера Кличка кияни уже не вірять.

Як повідомляв УНІАН, у Києві планують побудувати сміттєпереробний комплекс, який матиме загальну потужність переробки 700 тис. тонн у рік і включатиме етап сортування сміття.