Гендерна рівність - це насамперед можливість і право вибору / фото УНІАН

Армія повинна мати у своєму складі не менш як 50 відсотків жінок, тому що на планеті понад 50 відсотків населення становлять жінки.

Читайте такожЗСУ за останні два роки впровадили майже 600 стандартів НАТО – Генштаб

Про це заявила спеціальний представник генерального секретаря НАТО по справах жінок, миру та безпеки Клер Хатчінсон під час відвідування Інституту Військово-морських сил Національного університету "Одеська морська академія", повідомляє прес-служба Міноборони України.

Відео дня

Метою візиту стало бажання глибше ознайомити курсантів з поняттям "гендер" і "гендерна політика".

"Ми не віримо, що якась робота може бути призначена для жінок, а якась - ні. У країнах-членах НАТО на керівних посадах знаходяться жінки не тому, що це красиво, а насамперед тому, що це усунення перешкод на шляху до глибинної участі жінок в справі підтримання миру і безпеки", - зазначила Хатчінсон.

За її словами, гендерна рівність посідає центральне місце в системі прав людини та серед цінностей Організації Об'єднаних Націй.

"Всі ми різні: стиль, характер, робота і сім'я, але ґрунтується це все не на статевій приналежності, адже всі ми рівні", - зазначила Хатчінсон.

Кім того, підкреслила вона, гендерна рівність - це насамперед можливість і право вибору.

"І чоловіки, і жінки повинні мати можливість робити все однаково. Армія повинна мати у своєму складі не менш як 50 відсотків жінок, тому що на планеті понад 50 відсотків населення - жінки. Але не все так швидко робиться і для українських військовослужбовців ще потрібно час, щоб перейти на ґендерні стандарти, що діють в країнах НАТО", - додала спеціальний представник генсека НАТО по справах жінок, миру і безпеки.

Як повідомили в Міноборони, з 2019 року Інститут Військово-морських сил запрошує на навчання не тільки хлопців, а й дівчат. У цьому навчальному році в даному військовому ВУЗі навчається одна дівчина.

"Українським військовим ще треба змінювати свій менталітет про ролі жінок в армії та їх можливості займати певні посади", - констатували у військовому відомстві.