Український ПЕН закликав Денісову взяти під особистий контроль справу Шеремета / фото УНІАН

Члени культурно-правозахисної організації Український ПЕН звернулися до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо захисту прав підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це йдеться у заяві організації, оприлюдненій на їхньому сайті.

У ПЕНі закликають Денісову швидше і пильніше розглянути питання порушення прав підозрюваних та взяти цю справу під особистий контроль.

Відео дня

Читайте такожСправа Шеремета: поліція знайшла нові докази проти Антоненка

«Ми уважно стежили за брифінгом Міністерства внутрішніх справ 12 грудня, на якому було названо підозрюваних у справі про вбивство Шеремета, за коментарями представників української влади, а також за судовим засіданням, на якому було обрано запобіжні заходи підозрюваним у цій справі. На нашу думку, дії органів влади продемонстрували серйозне порушення базових принципів прав людини, передусім презумпції невинуватості», — наголосили в заяві.

Члени організації вважають, що під час брифінгу за участі президента, генпрокурора та міністра внутрішніх справ оголошення підозрюваних відбулося «із серйозним порушенням правових норм». «Його можна розцінювати як маніпулювання громадською думкою для створення враження, що саме оголошені підозрювані є беззаперечними організаторами та виконавцями вбивства», — зазначають в організації.

У ПЕНі також заявили про занепокоєння через участь у розгляді справи судді Сергія Вовка, «якого чимало представників громадянського суспільства вважають одним із найбільш сумнозвісних виконавців політично вмотивованого «правосуддя» в Україні».

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Яну Дугарь і подружжя добровольців Інни («Пума») і Владислава («Буча») Грищенків. Підозри вручили Кузьменко, Антоненку та Дугарь.

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

13 грудня суд обрав Дугарь запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а Кузьменко - у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року. Вночі 14 грудня суд постановив заарештувати на 2 місяці Антоненка.

18 грудня стало відомо, що Антоненко скористався правом, передбаченим ст. 63 Конституції України, відмовитись давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, через підозри в упередженості слідчих.

Один з адвокатів попросив Київський апеляційний суд обрати Антоненку запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, інший захисник просив суд взагалі не обирати Антоненку жодного запобіжного заходу.

Довідка УНІАН. Український ПЕН є одним зі 144 автономних національних ПЕН-центрів. Це культурно-правозахисна організація, покликана відстоювати свободу слова та висловлення поглядів, а також сприяти співпраці інтелектуалів з різних країн. Організація налічує 119 членів.