Після окупації Крим перестав отримувати воду з материкової України / Фото УНІАН

Після анексії Криму для того, щоб припинити постачання води на півострів через Північно-Кримський канал, тодішня влада через брак коштів використала тимчасові споруди, зокрема - греблю з мішків для добрив.

Про це розповів екс-депутат, у 2014 році в. о. заступника голови Адміністрації президента Андрій Сенченко, передає "Настоящее время".

За його словами, перекрити канал на головному спорудженні у Новій Каховці не могли, оскільки по дорозі до Криму є ще два водних канали, які забезпечують потреби херсонських аграріїв.

Відео дня

"Тому потрібна була гребля. Я вийшов на тодішнього прем'єр-міністра [Арсенія] Яценюка і сказав, що є кошторис, потрібні гроші. На що отримав однозначну відповідь, що грошей немає, і це все – дурниці. Довелося десь вмовляти, десь натиснути, і саме аграрії Херсонської області в складчину допомогли побудувати тимчасову греблю", - пояснив він.

Як розповів Сенченко, ця споруда являла собою великі поліпропіленові мішки для добрив. "Коли вони наповнені – це куб. Ці куби наповнювали сумішшю піску і глини. Після цього їх краном опускали поперек течії каналу, вибудовуючи піраміду. В основу поклали, наскільки я пам'ятаю, чотири або п'ять кубів, потім на один ряд – менше. Потім вже вершина цього конуса був з одного мішка розміром 1,5 на 1,5 на 1,5 метра", - додав він.

Читайте також"В Ялті та Алушті ще гірше, ніж в Сімферополі": Чубаров розповів про ситуацію із водою в окупованому Криму

Також Сенченко розповів, що через небезпеку прориву диверсантів з Криму було встановлено велике панно, на якому написали про нібито будівництво вузла обліку подачі води. "З натяком, що будемо продавати їм цю воду. Вони на це купилися. Насправді ми побудували глуху греблю, і ніякого вузла обліку води, природно, не намагався робити", - пояснив екс-чиновник.

Як повідомляв УНІАН, днями представник президента України в АР Крим Антон Кориневич прокоментував "спекуляції щодо можливого відновлення водопостачання в Крим". За його словами, про відновлення постачання води до деокупації Криму мова не йде.

Пізніше у фракції "Слуга народу" розповіли, чому зараз не можна відновлювати подачу води до Криму.