Ілюстрація / REUTERS

Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова прогнозує у березні завершення роботи над законопроектом про працю.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала у коментарі журналістам після засідання робочої групи з обговорення положень проектів Трудового кодексу України (№2410), Кодексу України про працю (№2410-1) та ряду законопроектів про працю (№№2708, 2708-1, 2708-2).

Читайте такожСтало відомо, коли відбудуться перші вибори в ОТГ

Відео дня

"Здається, що результатом цих 5-ти робочих груп є таке попереднє рішення, воно індикативне, воно ще не кінцеве, бо робота продовжується... Ми беремо структурно урядовий законопроект, і була пропозиція від науковців і від профспілкової сторони - виходити на кодифікування, на кодекс, відповідно", - зазначила Третьякова.

Вона пояснила, що тепер робочу групу необхідно звузити і напрацювати відповідний текст.

"Якщо ми, наприклад, не будемо рекомендувати урядовий, то ми маємо зробити доопрацьований законопроект", - сказала голова комітету.

Відповідаючи на питання щодо положень законопроекту, які викликають найбільше зауважень в експертів, Третьякова, зокрема, відзначила питання строковості контракту, відпочинку, відпустки, трудового договору, його укладання і розриву.

"Припинення трудових відносин, яким чином вони відбуваються, як сторона роботодавців має до цього поставитись, як наймана особа", - зазначила Третьякова.

На уточнювальне запитання, чи йдеться про те, що на базі урядового законопроекту про працю (№2708) буде розроблено кодекс, і чи в остаточному вигляді це буде закон чи кодекс, Третьякова зауважила: "Подивимося, визначимося... Ми в процесі обговорення, ми в процесі соціального діалогу".

Крім того, на запитання, на коли вона прогнозує завершення роботи над законопроектом про працю, Третьякова відповіла: "Я думаю, що ми в березні все зробимо".

Також вона додала, що у березні в парламенті буде зареєстровано доопрацьований законопроект.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2019 року Кабінет міністрів схвалив законопроект про працю (№2708).

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що законопроект «Про працю» посилює права найманих працівників, якщо порівняти його з чинним законодавством.

17 січня 2020 року об'єднання українських профспілок закликали уряд відкликати запропонований законопроект «Про працю». Представники профспілок заявили, що цей законопроект, порівняно з чинним Кодексом законів про працю і всупереч Конституції, знищує найважливіші правові та соціальні гарантії.

Як заявив заступник голови Атомпрофспілки Павло Прудніков, законопроектом скасовується державна гарантія мінімальної зарплати на рівні не нижче прожиткового мінімуму та індексації зарплат в умовах інфляції.

«Знижується до 4% підвищений розмір заробітної плати на роботах з важкими та небезпечними умовами праці. Зараз за результатами атестації робочого місця встановлюється на рівні від 4% до 24%. Скасовуються додаткові відпустки за роботу в складних і в шкідливих умовах праці, за особливі умови праці, додаткова відпустка матерів, які мають дітей до 15 років», - сказав Прудніков.

За його словами, крім того, документом скорочується майже вдвічі щотижневий гарантований відпочинок з 42 до 24 годин, а також знімаються обмеження на понаднормові роботи.