Ілюстрація / REUTERS

Сьогодні минає 40 днів з дня авіакатастрофи літака МАУ. У міжнародному аеропорту "Бориспіль" заклали сквер пам’яті жертв рейсу PS752, збитого під Тегераном.

Як передає кореспондент УНІАН, на місці майбутнього скверу і меморіалу встановлено пам'ятний камінь, на котрому написано номер рейсу та дата, коли було збито "Боїнг" і загинули наші співвітчизники.

Читайте такожПристайко на зустрічі з главою МЗС Ірану вимагав повідомити причину збиття українського літака

Президент МАУ Євген Дихне під час церемонії висловив щирі співчуття рідним та близьким жертв авіакатастрофи.

"Велике горе родичів загиблих пасажирів, громадян усього світу, що були на борту. Горе родичів славного нашого екіпажу, наших товаришів та колег. Горе всім друзям та товаришам загиблих. Горе всіх наших колег авіакомпанії МАУ. Це горе в наших серцях", - заявив він.

"Це місце в аеропорту "Бориспіль" виникло не випадково. Ми не можемо, як прийнято в усьому світі, в тому місці, де відбулася катастрофа, зробити місце пам’яті, але ми хочемо, щоб було місце, де наші екіпажі перед вильотом могли б залишити біль у серці для того, щоб виконувати свій обов’язок на борту, а, повернувшись, все ще пам’ятати своїх товаришів", - додав Дихне.

Тим часом, аби вшанувати пам’ять загиблих, люди також прийшли до посольства Ірану в Києві. Вони, зокрема, висловили вимогу до іранської влади передати "чорні скриньки" й, власне, покарати винних у цій авіакатастрофі. Люди повісили банер з іменами жертв авіакатастрофи і залишили 176 лампадок – за кількістю загиблих.

Довідка УНІАН. В Ірані 8 січня розбився літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки" і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування "злили" українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі "чорні скриньки" зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні скриньки" зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.