Минулого року Україна займала 102 сходинку рейтингу / Фото: depositphotos

Україна опинилася на 96-му місці в «Індексі свободи преси», який щорічно оприлюднює міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" (ROG).

Як повідомляє Deutsche Welle, що в оприлюдненому 21 квітня рейтингу Україна посіла 96 місце і, таким чином, покращила свої позиції (роком раніше Україна була на 102-му місці).

Читайте такожУ Росії висунули вимогу Україні через закон про медіа

Відео дня

"Підвищення України на шість позицій, найбільше в регіоні, обумовлене швидше падінням інших країн, ніж якимось реальним прогресом", - йдеться у прес-релізі "Репортерів без кордонів".

Правозахисники зазначають, що надії, які виникли після обрання Володимира Зеленського президентом України, потребують часу для реалізації.

Водночас, засоби масової інформації "залишаються так само поляризованими, як і українське суспільство, а безкарність породжує насилля проти журналістів", наголошують в організації.

Також, зокрема, зазначається, що Німеччина піднялася на дві позиції в рейтингу і займає нині 11 місце. Це пов'язують з тим, що в країні було менше праворадикальних акцій протесту, під час яких часто нападають на журналістів.

Росія розташувалася на 149-му місці.

Читайте такожРосія розгорнула кампанію з дезінформації щодо коронавірусу в ЄС - ЗМІ

Найкраща ситуація зі свободою преси - в Норвегії, Фінляндії та Данії.

Крім того, зауважується, що правозахисники розкритикували китайську владу та її політику щодо ЗМІ. Так, КНР закидають численні утиски свободи преси під час пандемії, спричиненої коронавірусом, які призвели до "фатальних наслідків".

Серед 180 країн світу Китай перебуває на четвертій позиції з кінця. Гірше, ніж у Китаї, справи зі свободою преси тільки в Еритреї, Туркменістані й Північній Кореї.

При цьому рейтинг не враховує інформаційну політику країн під час пандемії COVID-19, тому що пандемія спалахнула вже після того, як ROG провела опитування медійників, на основі якого складає рейтинг. Але вже нині в ROG констатують, що "популістські, авторитарні й диктаторські режими світу використовують кризу як привід для посилених утисків вільної преси".

В Індексі свободи преси оцінюють інформацію з 180 країн.