Фото УНИАН

«Ми розраховуємо на те, що НАТО допоможе нам у відновленні Військово-морських сил. Я сподіваюся, що остаточне рішення з цього приводу буде оголошено незабаром. ВМС України були сформовані за іншими зразками та стандартами і з урахуванням трохи інших загроз і безпекової ситуації. Крім того, штаб українського флоту був переведений на нове місце, а тому його треба облаштувати і створити належним чином. В цьому нам допоможуть», - сказав Божок в ексклюзивному інтерв’ю агентству УНІАН.

Читайте такожНАТО допоможе Україні відновити контроль повітряного руху над Чорним морем

Крім того, за його словами, необхідно також «розробити заново концептуальний доктринальний документ стосовно того, як діяти, і що нам потрібно, щоб забезпечити морську безпеку». «І це буде зроблено, як я розраховую, за допомогою НАТО», - сподівається дипломат.

Відео дня

Читайте такожУкраїна та Норвегія за підтримки НАТО розроблять міношукач нового покоління 3D

Також Україна потребує берегової охорони і матеріально-технічних засобів берегової охорони, нові зразки військово-морської техніки. «Я також розраховую, що НАТО візьме в цьому участь. І нам потрібні наші українські морські котики. Я сподіваюся, що наші морські котики будуть вчитися і тренуватися за новою філософією», - підкреслив Божок.Читайте такожForeign Policy: Пентагон вперше після розпаду Союзу готується до можливого конфлікту

Відповідаючи на запитання, чи потрібен Україні підводний човен, в.о. місії сказав: «Чесно скажу, я думаю, що у нас ще цього не знають. Саме для цього нам потрібен доктринальний документ. Ми маємо зрозуміти, які у нас загрози, як з ними боротися і які засоби нам для цього потрібні. Це серйозна робота. Після того, як це буде зроблено, ми зрозуміємо, чи треба нам підводний човен. Пам'ятаєте епопею з крейсером «Україна»? Я і до цього часу не розумію, потрібний нам цей крейсер чи ні. Може, нам потрібні «Містралі»? Це повинні сказати спеціалісти. В тому-то і справа, що перш ніж почати щось будувати, треба зрозуміти, що нам треба».