Адвокат Марк Фейгін / фото УНІАН

Адвокат заявив, що ФСБ РФ тисне на українського журналіста Романа Сущенка з метою змусити його зізнатися в шпигунстві.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Фейгін сказав журналістам, коментуючи продовження арешту Сущенку до 30 січня 2018 року.

«Зараз ми підійшли до такого піку цієї справи, коли у слідства є остання можливість домогтися від Романа зізнань, згоди співпрацювати зі слідством. Роман не тільки не визнав вину - загалом, він зі слідчим і не спілкується, крім побутових питань та питання зустрічі з родичами», - сказав Фейгін.

Відео дня

«Хочу наголосити - тиск на Романа здійснюється на предмет того, щоб він визнав вину, він має психологічний характер. Але, однак, Роману нав’язують думку, що це може посприяти пом'якшенню покарання», - додав адвокат.

За його словами, позиція Сущенка в такій ситуації єдино правильна, оскільки справа має політичний характер і згода зі слідчим буде призвести до «більш згубних наслідків».

Фейгін додав, що про це свідчать інші випадки з українськими політв'язнями, які написали явку з повинною - ніхто з них додому не повернувся, хоча багатьох, як у випадку Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, змусили зізнатися із застосуванням фізичного насильства.

Читайте такожСуд у Москві продовжив арешт Сущенку на два місяці, українець заявив про тиск на його адвоката Фейгіна

Також адвокат наголосив, що захист оскаржить сьогоднішнє рішення суду про продовження арешту Сущенку.

Він додав, що український адвокат Сущенка Євген Пронін з України подаватиме позов проти російської сторони за тримання Сущенка під вартою понад 14 місяців.

За словами Фейгіна, слідство розраховує, що за ці два місяці Сущенка та захист ознайомляться з матеріалами справи. Він додав, що захист вже ознайомився з 5 із 10 томів справи.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ 30 вересня 2016 року в Москві затримала кореспондента «Укрінформу» Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки, який нібито «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Російської Федерації, що становлять державну таємницю».

Кримінальну справу стосовно журналіста було порушено за статтею «шпигунство».

21 жовтня Фейгін повідомив, що слідство у справі Сущенка завершено.

Як відомо, в травні 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Клиха і Карпюка до 20 і 22,5 років ув'язнення, відповідно, в колонії суворого режиму за нібито участь у банді, вбивство і замах на вбивство російських військовослужбовців.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк під час першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню.

Міністерство юстиції України неодноразово направляло в Росії запити про передачу Карпюка і Клиха.

Під час "слідства" до українців для вибивання свідчень застосовували тортури, які, за словами правозахисників, вплинули на психічне здоров'я Клиха.