Зростання базової інфляції (зміна цін продовольчих товарів з високим ступенем обробки, непродовольчих товарів, за винятком палива, а також послуг, ціни на які не регулюються адміністративно - УНІАН) у липні становило 0,5% (з початку року – 10,7%), що є найнижчим значенням з травня 2007 року.

Про це говориться в звіті Національного банку України «Аналіз інфляції (липень 2009)», оприлюдненому на сайті банку.

Згідно із звітом, в умовах падіння споживчого попиту і, відповідно, тиску на ціни у бік їх зменшення, зростання базової інфляції в липні пояснюється продовженням дії ефекту підвищення цін на тютюнові вироби (викликано підвищенням ставок акцизного збору в червні) - на 7,1% за місяць (внесок в індекс споживчих цін (ІСЦ) – 0,2 п.п.).

Відео дня

Також повідомляється, що відносна стабільність курсу гривні до долара США виступала основним чинником утримання на низькому рівні вузької базової інфляції (зміна цін непродовольчих товарів, за винятком палива, індикатор імпортованої інфляції - УНІАН), яка відображає прямий вплив валютного курсу на розвиток інфляційних процесів (за місяць – 0,1%; з початку року – 9,2%).

За даними НБУ, зниження небазової інфляції (зміна цін продовольчих товарів, які не пройшли промислової обробки, адміністративних послуг і палива – УНІАН) у липні на 0,8% відбувалося під впливом сезонного зниження цін на продовольчі продукти, які не пройшли промислової обробки (-1,1% за місяць, внесок в ІСЦ «-» 0,3 п. п.) і зниження тарифів, які регулюються адміністративно (-0.8% за місяць; внесок в ІСЦ «-» 0,1 п. п.).

Нацбанк зазначає, що зменшення індексу цін виробників (ІЦВ) у річному вимірюванні (на 2,8 п. п. до «-» 3.7%) відбулося, в основному, за рахунок ефекту статистичної бази. У липні спостерігалася різноспрямована динаміка цінових змін. Зростання цін (на 0,7%) було значною мірою обумовлене зростанням цін на нафту і продукти її переробки, а також незначною девальвацією курсу в червні.

Зниження споживчих цін на 0,1% в липні Нацбанк пояснює традиційним для цього місяця сезонним зменшенням цін на продовольчі товари. При цьому істотний вплив на липневу інфляцію мало припинення рішення про підвищення тарифів на послуги ЖКГ у Києві.

Як повідомляв УНІАН, в Україні дефляція в липні 2009 р. до червня 2009 р. становила 0,1%.

По відношенню до липня минулого року інфляція в липні ц.р. становила 15,5%. З початку року інфляція становила 8,5%.

Інфляція за січень-липень 2009 р. до аналогічного періоду 2008 р. становила 17,3%.

В Україні зростання індексу цін виробників промислової продукції в липні, порівняно з червнем ц.р., становило 0,7%, з початку року (до грудня 2008 року) – 4,9%.

Ціни промислових виробників у липні проти липня 2008 року знизилися на 3,7%, у січні-липні проти аналогічного періоду 2008 року – зросли на 7,2%.

Довідка УНІАН. Інфляція в Україні в червні становила 1,1%, з початку року – 8,6%. Інфляція в січні–червні 2009 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, становила 17,6%, червень до червня – 15%.

Інфляція в Україні за підсумками 2008 року становила 22,3% (грудень 2008 року до грудня 2007 року).