Ухвалений 14 січня Верховною Радою Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» стимулюватиме відновлення будівельної галузі і сприятиме здешевленню житла.

Так віце-прем’єр-міністр - міністр соціальної політики України Сергій ТІГІПКО прокоментував ухвалення цього закону, повідомили УНІАН у прес-службі віце-прем’єра.

У прес-службі зазначили, що документ був розроблений урядовою робочою групою на чолі із С.ТІГІПКОМ спільно з Українською будівельною асоціацією і поданий на розгляд парламенту 2 грудня 2010 року.

Відео дня

«Ухвалення цього закону означає, що уже найближчим часом, після його підписання Президентом, будівельна галузь України отримає потужний стимул для розвитку. Адже цим законом кількість дозвільних процедур у будівництві зменшується з 93 до 23 (з яких інвестор робить лише дев’ять), а строк отримання всіх необхідних рішень для початку будівельних робіт скоротиться з півтора року до двох-трьох місяців. Окрім того, зонування території дозволить уникнути зайвих питань щодо стратегічних планів розвитку міст та інших населених пунктів: забудова буде прозорою і комплексною», - підкреслив С.ТІГІПКО.

Він також наголосив, що новий закон, якого так довго чекав ринок, розпочне революційні зміни в будівельній галузі, результати яких відчують мільйони українців. На думку віце-прем’єра, зважаючи на швидкий темп впровадження реформ у будівельній галузі, ефекту від ухваленого парламентом закону можна очікувати уже до кінця поточного року.

«Нам вдалося викорінити до 90% корупційних схем, які були закладені у процесі підготовки до будівництва і потім лягали важким тягарем на вартість квартир. Близько третини собівартості житла сьогодні складають хабарі. Ми ліквідували більшість можливих прогалин, і тому можемо очікувати, що нове житло стане щонайменше на третину доступнішим для наших громадян», - зазначив урядовець.

Крім того, на переконання С.ТІГІПКА, особливо сильний імпульс уже в цьому році відчують і суміжні з будівництвом галузі – виробники будматеріалів, меблів, металургії. Також очікується підвищення попиту на будівничі спеціальності на ринку праці.