Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов на сесії Харківської обласної ради, інформуючи про результати візиту делегації області до США, яка вивчала досвід видобутку сланцевого газу в цій країні.

За словами віце-губернатора, громадськість здебільшого недостатньо поінформована про технологічні процеси видобутку газу, їхній вплив на довкілля та економіко-соціальну сферу, тому необхідні об'єктивне інформування населення та відповідна позиція ЗМІ. Ю.Сапронов додав, що така робота в США дала позитивні результати.

На цю тему: "Свобода" про сланцевий газ: Україну перетворюють на дослідний полігон

Відео дня

За його словами, компанія Shell, спираючись на досвід американських колег, має намір запустити сайт, а також відкрити «гарячу» телефонну лінію, де кожен бажаючий зможе задати будь-яке запитання, що стосується видобутку газу нетрадиційним способом.

Ю.Сапронов повідомив, що делегація на чолі з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним наприкінці лютого відвідала найбільше в Техасі газове родовище «Barnett», звідки починалася «сланцева революція» в США в 2004 році.

За його даними, технології гідророзриву при видобутку газу в США відомі з 1940 року, в Україні - з 1950. «Всі дані про місця проведення гідророзривів є у вільному доступі, і можна легко простежити, чи є екологічні наслідки», - сказав Ю.Сапронов.

Він також звернув увагу, що на території Юзівського родовища в Харківській та Донецькій областях розвідка буде проводитися на глибині 5,2 км, а нижній водний горизонт знаходиться на глибині 700-800 м.

«Найголовніше – забезпечити цілісність стовбура свердловин. У технології, яка застосовується в США і буде застосовуватися в Харківській області, існує 7 шарів захисту стовбура свердловин, які запобігають викидам в водоносний шар», - зазначив Ю.Сапронов.

Він також продемонстрував слайди, на яких зображені газові свердловини, що у штаті Техас розташовані поруч з різними об'єктами інфраструктури – готелями, стадіонами, аеропортами та житловими масивами.

«Всі хімічні речовини, які застосовуються при гідравлічному розриві шару, використовуються в парфумерії, косметології, кондитерській промисловості. Це акрилові волокна, пластмаса тощо. Хімічні речовини становлять 0,5% від загального обсягу суміші й сенсів у їх застосуванні рівно 2. Це захист верхньої поверхні труби від корозії в процесі експлуатації і придушення мікроорганізмів, які можуть знаходитися всередині щільних шарів піщаників», - сказав Ю.Сапронов.

На цю тему: Райрада на Харківщині просить владу призупинити дію «сланцевої» угоди з Shell

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2012 року Україна оголосила конкурси на укладення УРП щодо Юзівської (Донецька і Харківська області) та Олеської (Львівська область і Івано-Франківська обл.) площ із запасами сланцевого газу. В травні 2012 р. переможцями конкурсу з укладення угоди про розділ продукції на видобування газу на Олеській і Юзовській площах стали компанії Сhevron і Shell.

Прогнозні ресурси Юзівської площі оцінюються в 4,054 трлн куб. м газу. Прогнозні ресурси Олеської площі - в 2,98 трлн куб. м газу.

17 січня 2013 р. Харківська облрада схвалила проект угоди про розподіл вуглеводнів, що видобуватимуться на ділянці Юзівська, частина якої розташована на території області.

Останнім часом у Харкові та кількох районах області, а також у Донецьку пройшли акції протесту проти видобутку сланцевого газу на сході України.