Україна вимагає відпустити вцілілого рибалку

Про це власного кореспондента УНІАН в РФ повідомив генеральний консул Генерального консульства України в м. Ростов-на-Дону Віталій Москаленко.

«Слідчі досі не передали справу до прокуратури, яка має закрити справу, або далі передає до суду, який вирішує, винний він чи не винний. Україна не розраховує, а наполягає на тому, щоб прокуратура справу закрила», - сказав Москаленко і додав, що слідчі ухиляються від відповіді, коли це буде зроблено.

Він наголосив, що українські представники вже давно виклали свої аргументи і відправили їх у представництво МЗС Росії у Краснодарському краї.

Відео дня

На тему: У МЗС кажуть, що вони намагаються захистити українського рибалку в Росії

Москаленко підкреслив, що український консул особисто зустрічався зі слідчим, і в даний час не зовсім зрозуміло, чому вони зволікають з передачею справи у прокуратуру.

Москаленко наголосив, що звинувачення у браконьєрстві на адресу українського рибалки абсолютно безпідставні.

«Слідчий каже, що Федорович залучається як свідок, але при цьому до нього вжито захід - підписка про невиїзд», - сказав він.

Генконсул підкреслив, що українська сторона «тисячу разів» зазначала, що Азовське море перебуває у спільному користуванні України й Росії згідно з двосторонньою угодою, тому говорити про браконьєрство не логічно. Окрім того, немає доказів того, що Федорович займався браконьєрством.

На тему: Рибалка, який вижив в Азовському морі, каже, що росіяни навмисно йшли на таран

«Сітки, які знайшли через три дні, міг поставити хто завгодно, довести це неможливо, крім того, на баркасі не було ані сіток, ані риби», - сказав він.

Також Москаленко наголосив, що ця справа перебуває на постійному контролі українських консулів, і заяви Федоровича про те, що його кинули напризволяще, не відповідають дійсності.

«Наші консули з ними чотири рази особисто зустрічались. Коли він потрапив у лікарню, там спочатку вимагали гроші за лікування, але саме консульство зробило так, щоб оплата лікування та операція були за рахунок російської сторони», - наголосив Москаленко.

При цьому він зауважив, що по-людськи розуміє Федоровича, адже він потрапив у дуже складну ситуацію і знаходиться у посттравматичному стані, але в нього є прямі контакти українських представників.

«Ми цією справою займаємось у першу чергу і робимо все можливе, що від нас залежить», - наголосив Москаленко.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 17 липня катер Прикордонної служби Росії зіткнувся в Азовському морі з українським баркасом. Четверо рибалок загинули. Одного члена екіпажу – Федоровича -  врятували.

22 липня військове слідче управління Слідчого комітету РФ по Південному військовому округу повідомило про порушення кримінальної справи за фактом зіткнення російського прикордонного катера з українським човном. Справу порушено за статтею "Порушення правил кораблеводіння", якою передбачається до семи років позбавлення волі.

22 липня газета "Вести", посилаючись на анонімні джерела у селі Безіменному, звідки родом загиблі рибалки, написала, що їхні односельці розповідають, що російські прикордонники відкрили вогонь з автоматів під час переслідування човна.

В ексклюзивному інтерв'ю ТСН рибалка Федорович заявив, що катер російських прикордонників навмисно протаранив український баркас.