Лікар Хаус / Кадр з фільму

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала у ході відкритої онлайн-лекції для студентів, професорсько-викладацького складу усіх медичних вишів та медичної спільноти України з питань ролі та місця лікаря в сучасному світі.

Міністр наголосила, що вимоги до зовнішнього вигляду лікаря не змінювалися роками.

На тему: Богатирьова обіцяє до 2015 року запровадити в Україні обов'язкове медстрахування

Відео дня

"Має бути "золота середина", жодних надмірностей в одязі, косметиці та парфумах. Лікар не повинен мати нарощених нігтів, волосся, що пофарбоване у неприродній колір або мати зачіску, яка й на подіумі не завжди може бути дозволена. Зв'язок між лікарем та пацієнтом - це діалог. Дуже важливо для лікаря вміти організувати цей діалог, вміти правильно зрозуміти поведінку хворого. І якщо лікар гармонійно ставиться до процесу взаємодії з хворим, грамотно спрямовує бесіду до всього процесу, такого лікаря чекає успіх," - зазначила міністр.

Богатирьова підкреслила, що основними рисами лікаря є "високий рівень професійних знань, комунікативна компетентність та високі моральні якості".

"Основними мотивами, які спонукають хворих та пацієнтів до спілкування з лікарем, усвідомлення або підсвідома потреба у пораді, консультації, нарешті, потреба хворої людини виговоритися і тим самим полегшити свій психологічний стан. Уміння слухати вимагає концентрації уваги та зосередженості лікаря. Важливою рисою лікаря є емпатія - здатність людини до паралельного переживання тих емоцій, які виникають у процесі спілкування з людиною", - наголосила Богатирьова.