Танкер "Delfi" / фото УНІАН

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций не виключає необхідності порізки на місці аварійного танкера «Делфі», який зазнав аварії на міському пляжі восени 2019 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Куций заявив сьогодні на брифінгу.

«Ми не виключаємо, що судно доведеться розрізати на місці і вивезти частинами», - сказав Куций.

Відео дня

При цьому він зазначив, що екологи зробили попередній висновок: за такого методу евакуації судна наслідки для навколишнього середовища будуть дуже негативними.

Читайте такожВ Одесі з двох спроб так і не змогли підняти затонулий танкер Delfi

За даними голови ОДА, зараз фахівці багатьох компаній, які мають намір взяти участь у тендері (оголошений у зв'язку з необхідністю евакуації судна), проводять свої підводні дослідження судна. Вони це роблять, щоб зробити розрахунки і скласти можливий план робіт з ліквідації танкера.

Куций додав, що в числі розглядуваних варіантів - підняття аварійного судна за допомогою потужних плавкранів.

«Але є побоювання, що судно може розірвати під час підйому і це спричинить ще більший екологічний збиток (ніж при різанні - УНІАН)», - сказав Куций.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси на пляжі «Дельфін» зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Внаслідок аварії було забруднено узбережжя, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа.

Судновласник пообіцяв прибрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілим. Пізніше Адміністрація морпортів дозволила судновласнику прибрати з пляжу танкер до 20 липня. Однак судно так і не евакуювали з узбережжя в обіцяний термін.

Спроби компанії-підрядника 18 і 25 липня підняти «Делфі» за допомогою буксирів завершилися невдачею - троси не витримали навантаження.

23 липня АМПУ оголосила тендер на роботи з евакуації танкера з пляжу, кінцевий термін подачі пропозицій - 28 серпня, вартість - майже 24 млн 682 тис. грн.

26 липня на екстреному засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та НС Одеської ОДА прийнято рішення про визнання ситуації з «Делфі» надзвичайною. Судновласнику відмовили в продовженні робіт.

31 липня голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований заявив, що збиток від витоку нафтопродуктів з аварійного танкера вже досяг 20 тис. дол., але остаточний збиток стане відомий після евакуації судна.