Ізовітова зазначила, що адвокати почали стикатися з відкритими проявами дискримінації з боку суддів

Адвокати почали стикатися з відкритими проявами дискримінації з боку суддів під час введених карантинних обмежень. Особливо відчутно ця тенденція проявляється у Вищому антикорупційному суді України.

Про це повідомляти в НААУ. 

Сьогодні, 18 Вересня 2020 року в онлайн режимі відбулася Міжнародна дискусія на тему: "Правове регулювання незалежної професійної діяльності адвоката в Україні". Захід було організовано Національною асоціацією адвокатів України. У ньому також взяли участь представники Міжнародної комісії юристів.

Відео дня

Під час дискусії, зокрема, розглядалося питання особистої безпеки адвокатів та їх ролі в процесі захисту прав людини в Україні.

"Ми в черговий раз зіткнулися з нерозумінням ролі адвокатури в системі правосуддя з боку так званих органів антикорупційної інфраструктури. При цьому до антикорупційної інфраструктури рік тому додалася ще одна організація - це Вищий антикорупційний суд. Він вже став майданчиком дискримінації захисту. Ми бачимо, що в судових засіданнях судді шляхом тиску на обвинувачених фактично змушують їх відмовитися від своїх захисників, інакше їм загрожує зміна запобіжного заходу", - зазначила голова НААУ Лідія Ізовітова.

Вона зазначила, що останнім часом у судовій практиці посилюється обвинувальний ухил, який є викликом для реалізації прав захисту та гарантій адвокатської діяльності.

"Ми зіткнулися з тим, що до адвокатів стали ставитися як до перешкоди для винесення обвинувальних вироків, і це особливо гостро проявилося під час карантину, введеного з березня цього року. Як не прикро, саме до такого формулювання вдалася голова Верховного Суду, подаючи публічний приклад суддям нижчих інстанцій: "поки адвокатура буде сильнішою за прокуратуру, Верховний суд не зможе забезпечувати винесення обвинувальних вироків" - нагадала Ізовітова.

На думку Голови НААУ, такі заяви повністю перекреслюють фундаментальний принцип верховенства права, довіру до суду, змагальність процесу і рівність сторін.

Говорячи про рівень порушень прав адвокатів в Україні, Лідія Ізовітова повідомила, що офіційно зафіксовано тисячі таких фактів. Зокрема, лише у 2019 році регіональні ради адвокатів повідомили про 3523 випадки порушення прав адвокатів. До Ради адвокатів України як вищого органу адвокатського самоврядування звернулися 106 адвокатів за фактом порушення їх професійних прав. Минулого року 2 адвокатів було вбито, а ще на трьох було здійснено замахи на вбивство. Крім цього лише в другому кварталі поточного року в Україні відбулося 42 санкціоновані обшуки та затримань адвокатів.

За даними регіональних рад, одним з найбільш частих порушень прав адвокатів є відмова в наданні інформації на адвокатський запит. У Київській області про таку відмову повідомили 92 адвокати, у Києві - 82. Загалом у країні в II кварталі в РАР надійшло 313 звернень адвокатів про ненадання інформації на адвокатський запит, який є гарантованим законом інструментом роботи захисту.

1

Голова НААУ також повідомила, що цього року Рада адвокатів України прийняла 9 рішень, що стосуються порушень прав адвокатів з боку правоохоронних органів і судів. Більшість з них передбачають звернення до профільних міжнародних організацій, оскільки стосуються абсолютно неприйнятних фактів порушень прав адвокатів з боку органів державної влади.

"Це кримінальні справи проти адвокатів Володимира Богатиря, розслідування проти екс-віце-президента ПАРЄ, адвоката Георгія Логвинського та інших адвокатів, тиск з боку суддів Вищого антикорупційного суду на представників захисту в резонансних справах", - розповіла Ізовітова.

У НААУ повідомили, що сьогоднішня дискусія" Правове регулювання незалежної професійної діяльності адвоката в Україні " є вже третім спільним заходом, організованим спільно з Міжнародною комісією юристів.

В асоціації також нагадали, що в травні 2020 МКЮ опублікувала звіт "між молотом і ковадлом: напади на адвокатів в Україні", в який включені результати місії в Україні з 4 по 8 березня 2019 року для оцінки ситуації безпеки та незалежності діяльності адвокатів. За висновком міжнародних експертів адвокати в Україні, попри спроби влади реформувати судову та правоохоронну системи, залишаються під прицілом з неприйнятних причин. Адвокатів продовжують ототожнювати з їх клієнтами, вони стикаються з перешкодами в діяльності не тільки з боку насильницьких екстремістських праворадикальних груп, але також як наслідок зловживання стосовно них юридичними процедурами.