Генерал Павлюк розповів про перші тижні героїчної оборони Сходу України / скріншот з відео

Збройні Сили України почали готуватися до повномасштабного вторгнення Росії влітку 2021 року. Завдяки мужності українських воїнів і грамотному командуванню ворожий бліцкриг провалився.

На YouTube-каналі "Народ" вийшов фільм, присвячений Дню Збройних Сил України. В ньому перший заступник Міністра оборони України, генерал-лейтенант Олександр Павлюк розповів про перші тижні героїчної оборони Сходу України.

Тоді Олександр Павлюк на посаді командувача ООС керував обороною населених пунктів на Донеччині і Луганщині. "Ми зосередили на цих напрямках основні наші резерви. Тому їхній наступ, який почався зранку 24 лютого 2022 року, не приніс результату. Ми тоді достатньо потужно нанесли ураження і змусили на ходу міняти плани", — заявив Олександр Павлюк.

Окупаційні війська почали вторгнення одночасно з чотирьох напрямків: з півночі на Київ, з північного сходу на Харків, з південного сходу з раніше окупованих територій Донецької і Луганської областей, з півдня з Криму. До початку березня 2022 року окупанти захопили Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Тростянець і Конотоп. Оточили Чернігів, Суми, Охтирку, Миколаїв, Маріупольській гарнізон. Закріпились на підступах до Харкова. Впритул наблизились до столиці.

Єдиний напрям, на якому ворог не досягнув швидких результатів, — зона проведення ООС. Тут окупаційна армія загрузла у виснажливих боях. Захисники Донбасу виграли час для оборонців Київщини, Харківщини, Сумщини, Чернігівщини, Миколаївщини.

"Кожен з нас знав, куди відходити. Всі склади були розосереджені. Всі пункти управління знову переміщені. Тому всі потужні удари, які наносились у перші дні, прийшлися на пусте місце. І коли пішли війська, вони зустріли потужну оборону, яка їх перемолола. Вже за тиждень вони вже були змушені кидати тисячами мобілізованих з Донецької і Луганської областей", — нагадав Олександр Павлюк.

Окупанти зав’язли у позиційній війні, а вище воєнно-політичне керівництво РФ було змушене змінювати стратегічні й оперативні плани. Завдяки стійкості української оборони на лінії ООС російський бліцкриг зазнав фіаско.

Після майже двох років надзвичайно інтенсивних, кровопролитних боїв над населеними пунктами, які вважались передовою ще до 24 лютого 2022 року, і досі майорять українські прапори.