Юристка пояснила, чи є поважною причиною для відгулу на роботі візит до військкомату / фото mil.in.ua

З 18 травня, відколи набув чинності новий закон про мобілзацію, військовозобовʼязані громадяни протягом 60 днів мають оновити свої облікові дані. Зробити це можна або під час візиту до ТЦК чи ЦНАПу, або через додаток "Резерв+".

Юристка компанії "RIYAKO & PARTNERS" Наталя Василюк зазначила, що похід до відповідної установи є поважною причиною для відгулу на роботі. Про це вона сказала в коментарі "РБК-Україна".

При цьому вона наголосила, що працівнику варто правильно попередити керівництво, аби відсутність на роботі не зарахували як прогул.

Відео дня

"Працівник повинен попередити роботодавця, бажано в письмовій формі, щоб потім це можна було довести відповідною заявою, що йому потрібно з'явитися до ТЦК. Потім за процедурою роботодавець видає наказ про звільнення працівника від виконання робочих обов'язків на день чи пів дня", – пояснила юристка.

Мобілізація в Україні: останні новини

У Раді пропонують збільшити термін на оновлення облікових даних громадянами з 60 до 150 днів. У Міноборони України кажуть, що свої дані уточнили вже 1 млн. 300 тис. осіб. Речник оборонного відомства Дмитро Лазуткін каже, що розтягувати процес уточнення на 90 днів без певного форс-мажору не варто, адже українському війську потрібно посилення "тут і зараз".

Тим, кому ще не виповнилося 25 років, також потрібно оновлювати свої дані. Це мають зробити всі, хто вже досягнув 18 років.

Вас також можуть зацікавити новини: