Мобілізація людських та транспортних ресурсів: адвокат прокоментував наказ ТЦК

Адвокат Роман Сімутін прокоментував наказ начальника Івано-Франківського ТЦК про те, що всім військовозобов’язаним у 10-денний термін потрібно прибути до військкомату. Також у документі йдеться про заборону без дозволу змінювати місце перебування; необхідність мати при собі військові квитки, медичні книжки та документи про відстрочку.

Крім того, у наказі доручено різним органам влади забезпечити явку військовозобов’язаних, доставку транспорту, розшук громадян і т. п., в обсягах, визначених планом мобілізаційних заходів.

У своєму YouTube-каналі адвокат пояснив, чи можуть видаватися подібні накази та яка відповідальність за їхні ігнорування.

"Такі накази – це збірна солянка витягів із законів та постанов Кабміну. Тож коли мене запитують, а чи можуть видаватися подібні накази й наскільки це законно – відповідь очевидна. Видали, значить можуть і, якщо відверто, у законний спосіб. А от наскільки суть відповідає закону – це вже інше", - каже Сімутін.

Водночас правник зазначив, що ніде в нашому законодавстві чи постановах не зазначено, що ми повинні носити із собою військовий квиток. Те ж стосується й надання дозволу від ТЦК на зміну місця реєстрації. 

"Щодо обов’язковості носіння медичних книжок – це вже справжнє ноу-хау, я з таким зіштовхуюся вперше. Як це ще не прописали взяти й аналізи з баночками?" - обурився адвокат.

Також він заявив, що не можна притягнути до відповідальності, наприклад, за неносіння військового квитка. Зате є відповідальність за відсутність військового квитка - штраф.

"Органи влади повинні діяти в межах та у спосіб, передбачений законом. Те, що ми спостерігаємо в таких наказах та постановах, – підміна понять і перевищення повноважень", - підсумував Сімутін.

Наказ Івано-Франківського ТЦК про мобілізацію

Раніше було опублікувовано наказ начальника Івано-Франківського міського ТЦК про необхідність усім військовозобов’язаним прибути в міський військкомат у 10-денний термін. Згодом з'явилося пояснення цього територіального центру комплектування: такий документ видається щоразу, як продовжується дія воєнного стану та мобілізації.

Адвокат Ростислав Кравець прокоментував цей наказ ТЦК й наголосив, що це - не повістка, тож за його ігнорування відповідальність не передбачена.

Вас також можуть зацікавити новини: