Військовий, який раніше воював, розповів про ставлення українців до ТЦК / колаж УНІАН, фото Генштаб, "Суспільне"

В українському суспільстві часто упереджено ставляться до працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Так вважає 22-річний військовослужбовець Мирослав Перепічка, який майже рік, з червня 2023 року, служить в Івано-Франківському міському ТЦК.

Він розповідає, що за цей час неодноразово чув слова від перехожих: "Самі йдіть на фронт". Проте боєць з 25 лютого до осені 2022 року боронив Україну від російської армії, зокрема на Миколаївщині. Через поранення та тривалу реабілітацію Перепічка почав нести службу в рідному місті, пише "Суспільне".

"Стараєшся пояснити, що ти тільки з фронту, а до них не доходить", – зазначає військовий, пояснюючи, що до його обов’язків входить охорона адміністративних будівель, пошукові заходи та поховання військовослужбовців. Вручати повістки йому доводилося нечасто.

Відео дня

"Було таке кілька разів, що підходили до чоловіків. Я завжди старався культурно, ввічливо представитися, показати військовий квиток, спитатися його дані. Більшість людей нормально ставилися, але, бувало, траплялися й такі люди, що починали "кіпішувати", казали: "А самі йдіть туди, а ви там не були". Стараєшся пояснити, що ти тільки звідти, а до них от не доходить. А деякі говорять: "Чого ти сюди приїхав? Ти мав там залишитися", – розповідає Мирослав Перепічка.

Він зазначає, що особливо неприємно, коли читає коментарі в Telegram-каналах, які інформують про вручення повісток.

"Там люди таке пишуть, що от в голові не вкладається. Деякі чоловіки пишуть, що треба жінок відправляти воювати, деякі пишуть, що от ми не вийдемо на протест, тому що нас одразу загребуть, нехай жінки виходять. І багато таких повідомлень, коли не можна назвати їх чоловіками", – підкреслює військовий.

За його словами, обурює, коли люди кажуть, що "в ТЦК сидять тільки ті, хто відкупився". Він пояснює, що в роті охорони Івано-Франківського міського ТЦК та СП 70-80% працівників – військові, які, як і він, повернулися із зони бойових дій.

"Обурює те, коли люди кажуть, що в ТЦК сидять тільки ті, хто відкупився. Це – дуже накручений міф, що в ТЦК служать підкупні, родичі комісарів, "свої" або взагалі не з Франківська. У нас більшість хлопців – після бойових, з різних бригад і підрозділів. Тобто багато бійців, які вже побачили достатньо, отримали поранення і не можуть нести службу в зоні бойових дій. Вони вирішили перевестися в ТЦК і служити тут", – підсумовує військовий.

Мобілізація в Україні

Начальник юридичної служби Житомирського обласного ТЦК та СП підполковник юстиції Євген Гуртовий пояснив, як визначають покарання громадянину у разі неявки за повісткою. Він заявив, що покарання залежить від виду врученої повістки.

Колишній керівник управління зі спецрозслідувань та справ Майдану у ГПУ, який наразі служить у ЗСУ під позивним "Прокурор" Сергій Горбатюк заявляє, що наразі в армії є багато типових проблем. Особливу увагу він звернув на саботаж рекрутингу.

Вас також можуть зацікавити новини: