В Україні 39% опитаних вважають, що лише вступ до НАТО зможе забезпечити безпеку нашої держави, з'ясували соціологи / фото ua.depositphotos.com

Думки українців щодо відмови від вступу до НАТО за умови отримання гарантій безпеки від окремих країн розділилися практично порівну.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки "Омнібус", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Зазначається, що за останні декілька місяців у рамках перемовин з Росією широко обговорюється питання, що, можливо, Україна відмовиться чи відкладе вступ до НАТО, але при цьому отримає гарантії безпеки від провідних держав світу. Респондентам ставили запитання, наскільки в таких умовах буде прийнятною відмова України від вступу до НАТО.

Відео дня

42% опитаних вважають, що в нинішніх умовах може бути прийнятно замість НАТО отримати гарантії безпеки від таких держав, як США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо. 39% респондентів продовжують наполягати, що лише вступ до НАТО зможе забезпечити безпеку Україні, а тому відмовлятися від цього не можна. При цьому 19% респондентів або не визначилися зі своєю думкою, або взагалі не погодилися з жодним із цих тверджень.

Соціологи зазначають, що готовність до відмови від НАТО й отримання гарантій безпеки зростає із Заходу на Схід - з 35% до 50%. Разом з тим з 46% до 25% стає менше тих, хто наполягає саме на курсі на вступ до НАТО.

"Навіть серед респондентів, що прямо зараз проживають на окупованій території, думки розділилися, і значна частина як готова прийняти формулу відмови від НАТО в обмін на гарантії, так і значна частина наполягають на саме вступі до НАТО", - підкреслили у КМІС.

Нагадаємо, Україна вирішила взяти курс на вступ до НАТО після того, як Росія у 2014 році захопила Крим та вдерлася на частину Донбасу. 

Рано вранці 24 лютого поточного року РФ пішла на широкомасштабне вторгнення в Україну і назвала свої дії "спецоперацією", зокрема, для "денацифікації" наших земляків. Варто зазначити, що Росія є однією з країн, які стали гарантами безпеки України після того, як наша держава відмовилася від ядерної зброї.

11 травня президент Володимир Зеленський заявив, що сподівається на досягнення домовленості з провідними державами світу про отримання гарантій безпеки для нашої країни на десятиліття.

Довідка. Київським міжнародним інститутом соціології опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей. Також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого.

Вас також можуть зацікавити новини: