Всеросійський перепис населення, який Росія почала проводити в Криму, викликав очікуване обурення в Україні, а також хвилю невдоволення у світі. Євросоюз, Сполучені Штати та ціла низка країн засудили ці дії РФ та пригрозили їй новими санкціями.

Передусім слід розібратися, навіщо Кремлю перепис населення в Криму. На мою думку, перш за все, це робиться з метою з’ясування того, щодо кого потрібно буде застосовувати подальші репресивні заходи. Тобто Росія прагне побачити, якою наразі є етнічна структура Криму, скільки там людей, які вони за національною ознакою, якою мовою говорять. Це потрібно Москві для того, щоб розуміти, як далі можна перекроювати карту Криму, зокрема, в які райони півострова слід переселяти росіян, де розгортати нові військові частини тощо. Це Росія робить для того, щоб зацементувати свій вплив у Криму, когось видавити звідти, когось – "взяти на олівець" та надалі контролювати.

Загалом, це – типова політика Кремля по зміні національно-етнічного складу певного регіону. Аби таку політику реалізовувати, необхідне розуміння реальної присутності населення.

Відео дня

Головна ціль російської влади – виявити потенційних ворогів і частково перекроїти карту Криму

Також у Росії говорять про те, що перепис населення Криму потрібен їм для розуміння того, як розв'язувати питання водопостачання. Проблема дефіциту води стоїть гостро на півострові, але поки що немає чіткого розуміння, де і скільки її треба. Це також може бути однією з причин проведення перепису.

Крім того, перед окупаційною владою стоїть питання ресурсного забезпечення Криму. А тому Кремль має розуміти, хто в Криму є, бо це дозволить краще контролювати регіон.

Втім, все-таки думаю, що головна ціль російської влади – виявити потенційних ворогів і частково перекроїти карту Криму.

Україна і західні країни наголошували на тому, що такі дії Москви вкотре підривають суверенітет нашої держави. І це справді так, тому що це поширена практика, коли на анексованій території окупаційна адміністрація починає вільно здійснювати свої адміністративні кроки (вибори, перепис населення – будь-що). Перепис у такому випадку є спробою інтегрувати цю територію в Росію та прив'язати її до політико-правового простору РФ.

На жаль, міжнародна спільнота й Україна не в змозі зупинити цей процес, бо Росія, де-факто, контролює територію Криму. Єдиний механізм, який може застосувати Захід – це нові санкції. А тоді перед Росією постає питання про те, якою є ціна цієї анексії. Поки що ціна висока, але така, яку Росія ще готова платити.

Більш дієвими кроками Заходу були б більш жорсткі, наприклад, зупинка Північного потоку-2 або банківські санкції. Але ми чудово розуміємо реалії і готовність західних країн застосовувати жорсткі обмеження щодо Росії. Китай Сполучені Штати турбує набагато більше, ніж РФ, а, оскільки вплив Піднебесної лише ставатиме потужнішим, Росія на десятиліття відійде на другий план для Штатів. Усе це змушує США переглядати свої інтереси в Європі та свої дії щодо РФ, щоб не надто сильно штовхати її під Китай.

Перепис кріпосних душ – це радянське явище, рудимент. В більш розвинутих країнах усі бази настільки інтегровані, що перепис просто не потрібен

Тож "аудит" населення в Криму триває, бо настільки глибокий соціологічний зріз сьогодні є критичним для Росії. По суті, триває збір інформації про населення Криму: хто працює або ні, хто займається бізнесом, хто ким себе вважає. Зокрема, все це дозволить зрозуміти, скільки виборців буде в Криму років за п'ять, хто голосуватиме.

Варто додати, що перепис кріпосних душ – це радянське явище, рудимент. В більш розвинутих країнах усі бази настільки інтегровані, що перепис просто не потрібен. У базах на Заході є все: скільки дітей в регіоні, скільки – пенсіонерів.

Хай там як, для України ці дії Росії – ще один привід для звернення в міжнародні суди та організації. Також це створює підстави для винесення цього питання на порядок денний на дипломатичному рівні. Зокрема, можна залучити інструменти Кримської платформи, яку влітку провели, а далі вона чомусь затихла.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse