Переведення годинників 2020 - дата / фото ua.depositphotos.com

Уже зовсім скоро Україна переведе стрілки годинників на зимовий час.

Коли Україна перейде на зимовий час

Щорічне переведення годинників на літній та зимовий час регламентується постановою уряду №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. Так, перехід саме на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня.

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніТож, у ніч з суботи, 24 жовтня, на неділю, 25 жовтня, вся Україна переведе годинники на зимовий час. Стрілки годинника о 4:00 слід перемістити на годину назад. Тому цієї ночі спати будемо на одну годину довше.

Відео дня

Зазвичай люди переводять стрілки годинників перед сном, щоб прокинувшись уранці побачити вже правильний час. Стосовно ж комп’ютерів, планшетів, телефонів, то на них час завжди переводиться автоматично.

Переведення годинників: чому відбувається двічі на рік

Ідея переведення часу належить американському політику, дипломату, винахіднику Бенджаміну Франкліну. У 1784 році в такий спосіб він запропонував збільшити світловий день з метою скорочення витрат на електроенергію. Запровадження ж системи літнього часу приписують англійцю Вільяму Віллетту.

Сезонне переведення годинників обґрунтовують необхідністю подовження світлового дня. Робиться це з метою економії електричної енергії та ресурсів.

Коли в Україні переводять годинники на зимовий час / фото Shutterstock

Тема переходу на зимовий і літній час дуже суперечлива. Багато країн уже відмовилися від сезонної зміни часу. Нещодавно у Верховній Раді України ініціювали законопроект про скасування переведення годинників.

Вплив переведення годинників на людей

Зміна часу спричиняє негативні наслідки для людського організму. Так, у період адаптації у багатьох людей іноді виникають змішані відчуття. Адже з одного, уже звичного, режиму дня, й зокрема сну, двічі на рік доводиться перелаштуватися на інший розпорядок.

У особливо чутливих людей через перехід на зимовий або літній час може виникати втома, дратівливість, перепади настрою, депресія та навіть активізуватися хвороби. Тому нелегко доводиться людям, які страждають від серцево-судинних і хронічних хвороб.

Як пережити зміну часу

Одним із найкращих способів захисту від негативних наслідків переведення стрілок годинників на зимовий час – сон. Дорослій людині для повноцінного відпочинку потрібно щонайменше 7-9 годин сну, а дітям – 9-10 годин.

Читайте такожВихідні у листопаді: коли та скільки відпочиватимуть українці наступного місяцяСвій організм слід поступово перелаштовувати на інший режим сну. Почати робити це варто за тиждень до переведення часу. Спершу потрібно йти спати на 15 хвилин пізніше, а далі повільно "зсувати" графік сну ще на 15 хвилин.

Не завадить також незначна прогулянка. Перед сном слід обов'язково провітрити приміщення. А тепла ванна чудово допоможе розслабитися перед тим, як заснути.

Також варто дотримуватися правильного режиму харчування. Фахівці радять обмежити вживання алкоголю та шкідливої їжі, а натомість пити багато рідини.

Вас також можуть зацікавити інші новини: