Протести під КСУ - глава суду назвав мітинг "не Майданом" / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький прокоментував проведення біля будівлі КСУ мітингу проти його рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Читайте такожУ Зеленського розповіли, чого хочуть від нового складу КСУ

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на брифінгу в Києві.

Відео дня

«Я просто прошу утриматися президента України від провокаторів, які є навколо нього і провокують його до таких дій. Чи буде у вівторок таке рішення парламенту (про розпуск складу Конституційного суду - УНІАН) чи не буде - історія поставить все це на свої місця. Зараз не революція», - заявив Тупицький.

Він відзначив, що «зібралася певна кількість людей біля суду. Я з повагою до них ставлюся - хтось розуміє, чому вони зібралися, хтось не розуміє. Ми це все вивчили. Це не Майдан і не революція, і не революційна ситуація. Ще класики говорили, що під час революційної ситуації, що вимагає суспільство - це і є закон. Тому що по-іншому не зупинити революцію».

Сотні громадян зібралися в п’ятницю, 30 жовтня, під будівлею Конституційного суду. Протестувальники вимагали відставки суддів, причетних до скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.