Більшість українських пам'ятників потребують реконструкції / УНІАН

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє, що на найближчі чотири роки для реставрації пам'ятників культурної спадщини необхідно понад 55 млрд гривень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу, проведеному з метою роз’яснення плану дій відомства у сфері культури та туризму на виконання указу президента Володимира Зеленського «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму».

Читайте такожТкаченко розповів про початок роботи над всеукраїнським проектом з медіаграмотності

Відео дня

За словами Ткаченка, у 2020 році через коронавірусну кризу бюджетна підтримка сфери культури в Україні зрівнялася з показниками Албанії, яка витрачає 0,2% ВВП.

«Це найменша сфера з точки зору бюджетного фінансування, якщо не рахувати того мільярда, який нам був виділений для подолання карантину - це 7,9 млрд гривень на рік. Це надзвичайно мало», - наголосив Ткаченко.

При цьому, за його словами, після кризи 2008 року театри, замки та музеї фактично не фінансувалися.

«Капітальні видатки були практично заморожені», - додав міністр.

Ткаченко зауважив, що часткові руйнування на тих чи інших об'єктах стаються щодня.

«Воно настільки всеохоплююче, що латати ці дірки просто місцями немає можливості. Тому варто було застосувати інший підхід. 130 тисяч нерухомих цих об'єктів, з них 80% потребують негайної реконструкції», - заявив міністр.

Водночас додав він, за підрахунками, на здійснення програм, які передбачені указом президента про підтримку культури та туризму, у найближчі чотири роки потрібно понад 55 мільярдів гривень.

«Мова йде не тільки про реставрацію та реконструкцію цих будинків, добудову в деяких місцях музеїв, а також на створення так званих центрів культурних послуг, а мова йде про трансформацію старих клубів, бібліотек у сучасні центри тяжіння для місцевого населення», - пояснив Ткаченко.

Міністр уточнив, що цього року відповідні пілотні проекти започатковуються в Херсонській, Луганській, Донецькій, Чернівецькій та Закарпатській областях.

За його словами, ідея реконструкції та реставрації пам'яток культурної спадщини стосується не лише їхнього збереження, а й такої трансформації, аби наситити новим змістом.

Також міністр вважає, що в Україні треба створити сучасну туристичну інфраструктуру.

«Замість того, аби подорожувати за кордоном, у нас є всі можливості через створення розуміння того, як це має відбуватися (за наявності) відповідної інфраструктури, щоб подорожувати Україною», - заявив Ткаченко.

За словами міністра, щороку програма реставрації потребуватиме від 10 до 15 млрд гривень.

Крім того, додав він, у Мінкультури є напрацювання щодо заборони хаотичної забудови, і вже розпочато відповідні обговорення.

Також Ткаченко зазначив, що в указі президента робиться акцент на можливостях розвитку креативної економіки, зокрема народних промислів.

«Мене ця історія особисто дуже надихнула, тому що на народні промисли останнім часом не витрачалося жодної копійки державного фінансування. Натомість ця сфера існує, вона розвивається і, лише за тими даними, які ми знайшли, експортує понад 150 мільйонів євро продукції», - повідомив він.

Міністр зауважив, що в європейських країнах народні промисли є одним з двигунів креативної економіки.

Реставрація пам'ятників культури: що було раніше

  • 18 серпня президента Володимир Зеленський підписав указ «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму».
  • Глава держави доручив розробити ряд заходів, які сприятимуть підтримці сфери культури, охороні культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму України.