В армії сьогодні служить 65 тисяч жінок / колаж УНІАН, фото facebook.com/NGUmainpage

Попри очевидний прогрес із залученням жінок до служби у Збройних силах України, часто їм доводиться долати не лише звичні труднощі військової служби та війни, але й зневажливе, часом агресивне ставлення з боку військовослужбовців-чоловіків. Про це пише The New York Times.

Нині в Збройних силах України налічується близько 65 тисяч жінок, що на 30% більше, ніж до війни. За даними Міністерства оборони, приблизно 45 тисяч є військовослужбовцями, а решта займають цивільні посади. На бойових позиціях – трохи більше 4 тисяч.

"Прийом на військову службу ще тисяч жінок-військовослужбовців сприймається як позитивний крок. (...) Негативна сторона полягає в тому, що військові не змогли досить швидко адаптуватися, щоб прийняти їх", – пише NYT. 

Відео дня

Однією з головних є проблема відсутності жіночої форми та взуття у війську, не кажучи вже про засоби жіночої гігієни. Частково проблему вирішують волонтери, частково – самі військовослужбовиці. Однако куди серйознішою є проблема гендерної дискримінації.

Як кажуть самі жінки-військовослужбовці, більшість побратимів та командирів справді відносяться до них, як до повноцінних бійців, але трапляються і неприємні ситуації. Найбільше проблем – із командирами старшого віку, саме такі часто зневажливо дивляться на жінок у війську, особливо на бойових позиціях. У деяких випадках жінки вирішують приєднатися до новостворених бригад з молодшими командирами, які не мають таких упереджень.

"Я не хотіла приєднуватися до бригади, яка була створена багато років тому, тому що я знала, що вони не будуть слухати мене як молодого офіцера і як жінку", – сказала командир артилеристів на псевдо "Тесла".

Також NYT наводить випадок, коли командир бригади відверто принижував жінку-командира артилерійської батареї. "Ти приповзеш до мене на колінах, благаючи відпустити, коли зрозумієш, що робота надто складна, а я не дозволю тобі залишити посаду", — розповіла жінка, яка побажала залишитися анонімною.

Окремою проблемою є сексуальні домагання. На такий випадок у Міноборони створили спеціальну гарячу лінію.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, рівень забезпечення та підготовки російських солдатів значно покращився порівняно з першими місяцями повномасштабної війни. Боєць ЗСУ Єгор Олійник розповів, як зараз оснащена російська піхота.

Також ми розповідали, чому ЗСУ так пізно почали будувати систему оборонних фортифікацій на фронті. Військові визнали, що фактично будівництво почалося лише у грудні – коли росіяни вже два місяці запекло штурмували Авдіївку.

Вас також можуть зацікавити новини: