Олена Риж розповіла про ставлення до жінок у війську / колаж УНІАН, фото сторінка Олени Риж в Instagram

Олена Риж, стрільчиня-санітарка у штурмовій роті 47-ї ОМБр "Маґура" розповіла, що в Україні для жінок умови мобілізації важчі.

"Вища освіта має бути обовʼязково - виключення тільки для медиків, медичне направлення. У чоловіків такого нема. Друге: ТЦК не дуже хоче приймати дівчат. Третє, ТЦК не приймає дівчат без відношення до конкретного підрозділу", - сказала вона в інтерв’ю "Суспільному".

Риж розповіла, що в неї "такий досвід прекрасний, а в багатьох дівчат він інший".

Відео дня

"Небагато хто з командування приймає дівчат, особливо на бойових посадах. Буває, скептично ставляться, або ще й гірше - зверхньо, і прям принижують. І не тільки з командування, а й з побратимства є такі історії. Чи говорили мені побратими, що дівчатам не місце в окопах? Майже всі. Їм не подобається, що я з ними ходжу на передову. І не тому, що погано себе там поводжу, чи не роблю свою роботу - навпаки. Просто вони за мене сильно переживають і їм це не подобається. Але вони знають, якщо я йду, вони можуть на мене покластися", - пояснила захисниця.

Вона розповіла, що коли збиралася йти на службу, дала собі слово бути собою.

"І коли приходила в ТЦК - дівчина з фіолетовим волоссям, усмішка від вуха до вуха, очі світяться - може, й варто було очікувати від цих чоловіків зневаги. Але в мене такого не було. Мене навіть головний по ТЦК запрошував в кабінет і пропонував: давайте, ми вас відправимо на навчання за кордон, ви будете медиком, але відмовитеся від відношення до 47-ї бригади. Я така: дякую за довіру, але хочу в 47-му", - додала військовослужбовиця.

Мобілізація жінок в Україні - думки

Депутатка Верховної Ради України від партії "Голос" Інна Совсун висловилася на підтримку мобілізації жінок, оскільки в конституції не прописано, що захищати державу мають тільки чоловіки. Проте йдеться про службу не безпосередньо на фронті, а й у тилу. 

Головний сержант одного з підрозділів 129 бригади ТРО з позивним "Каспер" заявив, що жінкам не місце на бойових позиціях. В його розумінні це якесь "ноу-хау". При цьому він зауважив, що жінки в його підрозділі теж служать.

Вас також можуть зацікавити новини: