В Офісі генпрокурора повідомили про заверешення розслідування по справі Гандзюк / фото УНІАН

В Офісі генерального прокурора не виключають, що клопотатимуть про зміну підсудності справи про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, яку за законодавством має розглядати суд у Херсоні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на онлайн-брифінгу повідомив заступник начальника Департаменту нагляду за спеціальними органами правопорядку Офісу генпрокурора Роман Романчук, відповідаючи на запитання журналістів про те, який суд розглядатиме справу.

"Відповідно до Кримінального процесуального кодексу, це територія місця вчинення злочину. Однак перед безпосереднім направленням до суду, можливо, ми клопотатимемо про зміну підсудності з огляду на виключні обставини", - сказав він.

Відео дня

Романчук уточнив, що рішення про те, який саме суд розглядатиме справу у випадку клопотання Офісу генпрокурора про зміну підсудності, буде ухвалювати Верховний суд України.

Читайте такожСБУ закінчила розслідування справи Гандзюк і назвала замовників її вбивства

Як повідомляв УНІАН, Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер і Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

У січні 2020 року в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України.

17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна до 2 квітня.

25 березня Шевченківський районний суд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.

Сьогодні, 27 квітня, в Офісі генпрокурора повідомили про заверешення розслідування по справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - голови Херсонської облради Владислава Мангера.