Справа Гандзюк - вбита активістка збирала на протез своєму майбутньому нападнику / фото УНІАН

У Дніпровському районному суді Києва як свідка допитали одного із нападників на активістку Катерину Гандзюк Володимира Васяновича, який нині відбуває покарання – 4 роки позбавлення волі за участь у нападі.

Як передає кореспондент УНІАН, свої свідчення він надав на засіданні суду 8 жовтня, під час розгляду справі проти голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та його пособника Олексія Левіна, обвинувачених в замовленні вбивства Гандзюк.

Читайте також"Забагато гавкала": Павловський назвав замовників вбивства Гандзюк

Відео дня

В суді Васянович розповів, що його участь у нападі була в тому, що він відвозив та вивозив з місця злочину інших нападників, займався спостереженням за Гандзюк. Також за його словами, перед нападом, за кілька місяців, один із організаторів нападу Сергій Торбін запропонував йому та іншим виконавцям злочину роботу в охоронній фірмі у Херсоні. Безпосередньо перед нападом Торбін сказав Васяновичу, що з Гандзюк треба розібратися, побити її або облити кислотою. За побиття запропонував 4 тис. доларів на всіх, а за облиття кислотою – 2 тис.

Під час судового засідання у Васяновича запитали, чи знав він, хто така Катерина Гандзю. Він відповів, що ні, але Торбін їм сказав, що вона сепаратистка, і що в 2014 році вона підтримувала антимайдан.

Також у суді його запитали, для чого він погодився на цей злочин, він сказав: "Напевно, гроші. Нас використали втемну".

Окрім того, батько Гандзюк запитав, чи знає Васянович, що Катерина збирала гроші йому на протези, він відповів, що не знав цього.

Окрім того, Васянович повідомив, що Торбін, коли розраховувався з ним та іншими нападниками на Гандзюк, залишився задоволений, що її облили кислотою. За це нападники на всіх отримали 4 тис.доларів.

Справа Гандзюк: що відомо

  • Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.
  • 6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено.
  • Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.
  • 27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.
  • Мангера та Левіна затримали, вони перебувають під вартою. Їм інкримінують правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинило смерть потерпілої) Кримінального кодексу.