Адвокат Вахтанга Кіпіані прокоментував рішення суду щодо книги його підзахисного / фото Facebook

Суддя Дарницького районного суду Києва Марина Заставенко, яка винесла сьогодні рішення у справі щодо книги «Справа Василя Стуса», в якій як адвокат поета фігурує політик Віктор Медведчук, вийшла за межі позовних вимог позивача (Медведчука).

Читайте такожУ п'ять разів дорожче: заборонену книгу про Стуса почали продавати в інтернеті за рекордною ціною

Про це заявив адвокат відповідача у справі, автора книги Вахтанга Кіпіані адвокат Вячеслав Якубенко на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«Не кидайте тапками в суддю! Віктор Медведчук вимагав заборонити видання та продаж книги «на будь-якій території у будь-якій формі - в частині 9 фраз», - написав він.

За його словами, з огляду на специфіку друкарської справи, «фактично йшлося про заборону всієї книги, позов задоволено частково, три фрагменти були визнані недостовірними».

«А от далі… Суд заборонив згадувати ім’я Медведчука як персонажа книги – без його згоди. Моя перша реакція була такою, як у вас: шок! Вперше за мої 15 років адвокатської практики в дифамаційних справах суд захистив позивача більше, ніж той просив», - зазначив Якубенко.

Разом з тим адвокат припускає, що суддя це зробила навмисно, щоб апеляційний суд скасував її рішення саме на підставі того, що вона вийшла за межі позовних вимог.

«Але, прочитавши рішення, зрозумів: суддя зробила все що, могла. Історії невідомі випадки, коли суди першої інстанції відмовлялися задовольнити численні позови Медведчука про захист честі, гідності, ділової репутації. Суддя Заставенко Марина Олександрівна теж не могла відмовити. Суддя, яка переведена до столичного Дарницького суду із суду окупованої Макіївки, дуже вразлива для сильних світу цього на кшталт Медведчука», - наголосив адвокат.

Він вважає, що суддя «віддала пас далі».

«Вийшовши за межі позовних вимог, суддя гарантувала цим самим скасування її рішення судом апеляційної інстанції. Спасибі і за це. Не кожен готовий кидатися на амбразуру або спалити себе на Майдані. Хтось намагається на своєму рівні відстоювати справедливість тихо і непомітно – чого не зрозуміє більшість», - додав захисник автора книги про Стуса.

Медведчук проти книги про Стуса - рішення суду

Дарницький районний суд Києва сьогодні зобов’язав видалити з книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» згадки про голову політради партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука і заборонив поширення накладу книги без дозволу Медведчука.

Згідно з рішенням судді Дарницького райсуду Марини Заставенко, з книги мають бути видалені наступні фрази:

  • «...чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • «...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини»», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;
  • «...він (мається на увазі Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»;
  • «...розпинав поета (мається на увазі Стус) - призначений державою адвокат Медведчук»»;
  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?»

До моменту видалення цих фраз книгу заборонили розповсюджувати видавництву Vivat та автору Кіпіані.

За словами директорки видавництва Юлії Орлової, вони подадуть апеляцію, щойно отримають повний текст судового рішення.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржував Медведчук

Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.

Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.